Vijesti iz svijeta

Centralna Azija u visokoj pripravnosti dok talibani zauzimaju granične punktove

- Analitičari krive nedostatke plana američkog povlačenja, kojim je pogrešno procijenjen kapacitet afganistanske vojske

Piše: Zaki Shaikh

– Pisac je analitičar sa sjedištem u Velikoj Britaniji i radio je sa univerzitetima u tri zemlje centralne Azijt

 Pogoršanje sigurnosne situacije u Afganistanu, posebno u gradovima koji se graniče sa Tadžikistanom i Uzbekistanom, razotkrilo je neadekvatnu sposobnost vlade u Kabulu predvođene predsjednikom Ashrafom Ghanijem da do sada efikasno koordiniše i izvršava vojni odgovor. To je pak pogoršalo sigurnosno okruženje kako na nacionalnom, tako i na regionalnom nivou.

Analitičari traže moguće faktore koji stoje iza brzog kolapsa položaja Afganistanske nacionalne vojske (ANA), posebno duž granica s Tadžikistanom i Uzbekistanom. Neki to pripisuju nedostacima u izvršavanju planova povlačenja SAD-a i njihovih saveznika u NATO-u, dok drugi krive pogrešno procijenjene procjene o odbrambenim sposobnostima ANA-e za suprotstavljanje bilo kakvim pritiscima.

Prema mišljenju stručnjaka iz Tadžikistana Kosima Bekmukhammada, uspjeh talibana u nekim provincijama može biti posljedica pogrešnih procjena centralnih vlasti Afganistana o njihovoj sposobnosti u očuvanju sigurnosti.

“Moguće je i da su neke sile u Kabulu namjerno dopustile zauzimanje pojedinih okruga u sjevernom Afganistanu. Ovaj korak je trebao suzbiti popularne nepaštunske pojedince i stranke”, rekao je.

“U tom kontekstu možemo vidjeti geopolitičke interese nekih regionalnih aktera”, rekao je Bekmukhammad. Spomenuo je rastući uticaj talibana čak i u nepaštunskim okruzima, posebno u onima gde se govori tadžički jezik. Oni su brzo iskoristili logističke neuspjehe i nedostatak odgovarajuće političke koordinacije kod donosioca odluka u Kabulu.

Istovremeno, ruskoj vojsci omogućava i da ojača svoje prisustvo u Centralnoj Aziji pod izgovorom da se suprotstavi rastućoj prijetnji talibana.

Bivši zamjenik načelnika vojske Uzbekistana Shamil Gareev predviđa da će talibani vjerovatno zauzeti Afganistan. Ali teško je reći hoće li biti agresivni prema svojim centralnoazijskim susjedima. Može se pretpostaviti da će se dolaskom na vlast talibansko rukovodstvo držati nemiješanja u poslove susjednih država. Iako je direktna oružana agresija afganistanskih ilegalnih oružanih grupa na zemlje Centralne Azije i dalje malo vjerovatna, određeni pojedinci mogu pribjeći nekim avanturama.

– Razočaravajući Amerikanci –

Gareev ne isključuje rizik da neki pojedinačni elementi među talibanima, uz “finansijsku podršku ruskih rivala mogu potencijalno potaknuti razvoj ilegalnih oružanih grupa u zemljama Centralne Azije.”

Prema Bekmukhammadu, Amerikanci koji su odlučili napustiti zemlju u kritičnom trenutku razočarali su vlasti u afganistanskim okruzima. Njihovo “neodgovorno“ ponašanje ostavilo je mnoge afganistanske zvaničnike i vojno osoblje da sumnjaju u svoje buduće izglede.

“Drugim riječima, napeta politička i vojna situacija na sjeveru i sjeveroistoku Afganistana potencijalno može nanijeti štetu stanovnicima ovih pograničnih okruga s obje strane. Ruski medijski kanal javio je da bi neizvjesna sigurnosna situacija u kombinaciji sa poroznim granicama mogla potaknuti elemente ‘trojanskog konja’ da prodru uz uzbekistanske i tadžikistanske granice kako bi destabilizirale regiju.

Nije samo pogoršana sigurnosna situacija, već i afganistanski trgovinski i ekonomski odnosi s republikama centralne Azije značajno trpe, jer je granični prijelaz Sherkhan u južnom Tadžikistanu zatvoren već dvije sedmice, što je uzrokovalo značajan pad trgovinske razmjene između dviju zemalja.

Ruski komentator Valentine Bogdanov tvrdi da je grupa unutar ANA-e “u stanju masovne predaje”. Ističe da čitave jedinice, ne samo iz redovne vojske, već i iz milicije, predaju oružje.

Dok su talibani pokazivali svoju sve veću snagu, pokazali su i suosjećanje. Na određenim mjestima je vladinim trupama bilo dopušteno da odu sa svojim oružjem. Neki od onih koji su predali oružje dobili su novac da se vrate kući. Novinski kanali u Rusiji prikazuju snimke vazduhoplovne baze Bagram, koju su američke snage tamo evakuisale početkom jula.

“Ove jeseni mogao bi se očekivati uspon (talibanskih op.a.) crno-bijelih transparenta umjesto zvijezda i pruga ili afganistanskih državnih zastava nad betonskim kulama, koje su kilometrima okružene bodljikavom žicom”, rekao je Bogdanov.

Američki senator Jim Risch, član senatskog odbora za vanjske odnose, nedavno je izrazio rezervu prema odluci da se do septembra povuku sve američke snage iz Afganistana, bez plana da se osigura nastavak kritičnih antiterorističkih operacija.

“Postoje opcije između potpunog odlaska iz Afganistana ili stalnog ostanka tamo. Ova odluka ozbiljno koči sve šanse za postignuti mir i dovodi u opasnost naše borbe protiv terorizma”, rekao je.

*Mišljenje izneseno u ovom članku pripada autoru i ne odražava nužno uređivačku politiku Anadolu Agency (AA).

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button