Vijesti iz zemlje

Cazin: Odražana 17 pećigradska kestenijada

U cazinskoj mjesnoj zajednici Pećigrad, u subotu, 14. oktobra, održana je 17. tradicionalna “Kestenijada” festival kestena, tradicije, kulture i narodnih običaja. Ovogodišnjoj manifestaciji, pored Krajišnika, prisustvovali su i gosti iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Austrije.

Rekordna posjeta

Ove godine posjeta je rekordna, a organizatori su se potrudili da ugođaj bude vrhunski.

“Cilj ove manifestacije okupiti što više građana i napraviti što veći promociju našeg kestena, našeg blaga. Ove godine posjeta je veća za 30 posto i biću najskromniji pa kazati da ove godine imamo negdje oko 1.500 učesnika, a ne govorimo o kakvoj se posjeti radi i da imamo preko 10.000 ljudi danas ovdje. Trenutno najveći problem kada je u pitanju kesten, pojavila se je bolest koja ga je napala i mi to pokušavamo putem evropskih fondova i sredstava to sanirati. ”kaže Amir Beganović, predsjednik Organizacionog odbora pećigardske kestenijade

Regionalni karakter

S obzirom da se kestenijada potvrdila, planirano je da se dobije regionalni karakter, te da se vremenski i sadržajno proširi.

“Ovo je festival kestena i naš krajiški brend. Mi se ponosimo našim kestenom, jer je on izvor prihoda mnogim porodicama. Kesten je naša šansa za razvoj i turistički brend. Mi smo danas imali goste koji su došli iz mnogih nama susjednih zemalja. Grad Cazin podržava pećigradsku kestenijadu i pokušava je podići na viši nivo kako bi to postao brend, ne samo Krajine. već i cijele Bosne i Hercegovine. Zbog toga iskreno čestitam onima koji čuvaju ovu tradiciju.”, kaže Jusuf Bajrektarević, savjetnik gradonačelnika Cazina

Jusuf Bajrektarević, savjetnik gradonačelnika Cazina
Jusuf Bajrektarević, savjetnik gradonačelnika Cazina

Isprženo 700 kg

Sve počinje prženjem kestena, njegovom degustacijom i prezentacijom njegovih proizvoda. Onoliko koliko je kesten jedinstven na prostorima Krajine, tolika je i vještina u pripremi. Ove godine je za potrebe ovogodišnje kestenijade isprženo 700 kila, što ipak nije bilo dovoljno za sve pristune.

“Već par godina pržim kesten i učestvujem u kestenijadi. Pokazao sam se kao dobar pržač i jednostavno mi se to sviđa. Potrebno je imati osjećaj za to, a mi u Pećigradu to imamo.”, kaže Musa Nuhanović

Kestenijada pomaže u obogoćivanju i revitalizaciji kestena i šuma koje se prostiru na gotovo 6.000 hektara. Nastavlja i čuva uspomene na narodne običaje i otima od zaborava tradicinu Krajine.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić

Povezani članci