Kulinarstvo

Časovi turske kuhinje u Sarajevu: Ljubiteljima turske gastronomije kroz kuhinju približiti i kulturu zemlje

Časove turske kuhinje u Sarajevu vodi Ferida Gursel iz Izmira

 Zbog raznolikosti recepata, upotrebe prirodnih sastojaka, začina, ukusa i aroma, kao i zbog svog uticaja na ostale kuhinje širom svijeta, turska kuhinja smatra se jednom od glavnih svjetskih kuhinja koja je poslužila kao svojevrsni most između mediteranskih i dalekoistočnih zemalja i kuhinja.

Budući da se u Bosni i Hercegovini pripremaju mnoga jela porijeklom iz Turske i da su postala neizostavni dio nacionalne kuhinje, Turski kulturni centar Yunus Emre organizovao je u Sarajevu časove turske kuhinje, javlja Anadolu Agency (AA).

Cilj kursa je, kako su istakli organizatori, da se kroz jelo ljubiteljima turske kuhinje približi i kulturni aspekt te zemlje.

“Cilj Turskog kulturnog centra je uopćeno pokazati tursku kulturu, historiju pa i kuhinju. Do sada smo organizovali kurseve turskog i osmanskog jezika, kao i obuku za izradu umjetničkih rukotvorina, a pored toga organizovali smo i mnogobrojne izložbe i prikazali mnoge filmove. Turska kuhinja je jako bitna za tursku kulturu i zato počinjemo ovaj kurs”, istakao je direktor Turskog kulturnog centra Yunus Emre u Sarajevu Mehmet Akif Yaman.

Istakavši kako zainteresiranih za tursku gastronomiju ima dosta te da je prva grupa polaznika podijeljena u dvije manje, Yaman je najavio da će ovaj Kulturni centar i u budućnosti organizovati više takvih kurseva.

Časove turske kuhinje u Sarajevu vodi Ferida Gursel iz Izmira. Ona iza sebe ima gotovo 20 godina kulinarskog iskustva i kroz 22-časovno druženje polaznike kursa će nastojati naučiti raznim kulinarskim tajnama i tehnikama turske gastronomije.

“Hrana i kuhinja su odraz jednog društva, načina života, navika. Ukratko predstavljaju odraz jedne kulture. Mi ovdje ne održavamo samo kurs kuhinje. Pokušat ćemo vam obezbijediti da upoznate tursku kuhinju kao jedan dio turske kulture. Poznato je da se ne mogu porediti jela koja su napravljena u restoranima, kuharskim udruženjima s onima napravljenim u domaćinstvu. Znamo da kako se povećava mjera hrane prilikom kuhanja tako se gube i karakteristike svojstvene određenoj namirnici. Originalna jela koja budemo ovdje spremali nećete moći pronaći u bilo kojem restoranu”, kazala je Gursel polaznicima.

Jedna od polaznika je i Ankica Fejzić, 59-godišnja domaćica iz Sarajeva, koja smatra da su začini, šarolikost i koloritnost razlikovni elementi turske gastronomije i da je upravo zbog toga željela upisati kurs.

“Ovo je poklon moje prijateljice da se upišemo na kurs. Inače volim da kuham, počevši od naše bosanske kuhinje, dalmatinske, te mediteranske. Živjela sam u arapskom svijetu osam i po godina, tako da znam dosta i o arapskoj kuhinji, a eto igrom slučaja nisam nikada imala priliku da ‘dobacim’ do turske kuhinje, premda gledam na kanalu ’24 Kitchen’ Maksuta Akškara. Turska kuhinja je dosta slična našoj, ima dosta stvari koje su slične, ali i dosta koje su različite. Baš zbog te različitosti, ja sam željela da i taj dio upoznam”, kazala je Fejzić.

Kurs turskog kulinarstva sastoji se od 11 časa, od po dva sata i održava se jednom sedmično. Polaznici imaju priliku upoznati raznovrsnost turskog kulinarstva, upoznati mnoga tradicionalna jela te zemlje i pripremiti ih. Cijena kursa je 50 KM, a uspješnim kandidatima će na kraju biti dodijeljeni certifikati.

Akos.ba

Povezani članci