Biseri mudrosti

Uspjet će onaj ko dušu svoju očisti

Duša ima mogućnost mijenjanja i popravljanja.

Islamski način za popravljanje duše se kreće u nivoima:

Prva faza počinje se rješavanjem loših navika (tj. čišćenje posredstvom priznavanja loših osobina, prihvatanjem grešaka i njihovim iznošenjem na površinu)

Druga faza jeste pokajanje i prekidanje svake veze sa pogreškama, kroz iskreno kajanje za učinjeno i svjesno sravnjavanje računa o opasnostima tih navika.

Treća faza jeste borba sa prohtjevima duše i suočavanje sa tim, a to tako što će se duša koja je sklona škrtarenju trenirati na davanje, duša koja je sklona prohtjevima će se trenirati na umjerenost, egoistična duša na dijeljenje i altruizam, ohola duša na poniznost i duša koja je zaljubljena u neki nevaljali postupak, na prekidanje s tim kroz sagledavanje nedostataka i štete koje se kriju u tome.

Da bi se uspjelo u lišavanju loših navika, neophodan je odgovarajći period u kojem ćemo istrajati na tome i to kroz namaze i skrušenost, te prihvatanje i ostavljanje svega lošeg iz ljubavi prema Allahu. Ovakav proces se razvija u potpunom predavanju Gospodaru i unutarnjoj fitri, kroz htijenje roba u htijenju Gospodara i prijekoru roba u onome što Gospodar prekorava.

I tad će se desiti čudo, pa će brigu zamijeniti smirenost i sigurnost, a nedostaci duše će se ispraviti.

Piše: dr. Mustafa Mahmoud

Za Akos.ba prevela i uredila: Arnela Hasić Ljevo

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button