Moja putovanja

Čarobna i jedinstvena – Kuba

Kubom putovala i utiske prenijela: Lejla Brčaninović za portal  putovanjesnova.com

Ne mogu baš tačno opisati zašto sam toliko željela na Kubu, možda je to prikrivena nostalgija za prošlim vremenima, a možda i želja da vidim da li zaista negdje postoji mjesto na kojem ljudi nisu otrovani željom za materijalnim stvarima.

Ništa nije bilo onako kako sam očekivala. Bilo je sve mnogo bolje, intenzivnije, drugačije od svega poznatog, a opet tako blisko i jednostavno.
Znate kako kažu da na Kubu treba ići što prije, jer se tako brzo mijenja. I to vam samo mogu potvrditi. Iza vidljivog su mnogo veće promjene i pitanje je vremena kada će Kuba počet da liči na “američka” ljetovališta. Promjene ne moraju uvijek biti loše i negdje duboko se nadam da će donijeti više dobrog nego lošeg ljudima koji tamo žive.
Ali da, idite na Kubu što prije. Čarobna je.

Prvi dodir sa Havanom

Na Kubu smo stigli iz Mexica. Kad smo se smjestili u Havanu već je pao mrak. Na prvoj šetnji kroz centralnu Havanu, u kojoj smo bili smješteni, shvatili smo da je Havana vrlo živa bez obzira koje je doba dana. Kubanci su uglavnom na ulici, ispred svojih kuća, druže se, pričaju i uvijek se negdje čuju zvuci salse. Neko je komentirao da je to jer nemaju internet i imaju samo 2 TV kanala pa im je dosadno u domovima. Možda, nije ni bitno, ali uglavnom su vrlo društveni. Ulična rasvjeta još nije svugdje postavljena, ali iako je u nekim ulicama mračno, Havana je stvarno sigurna i niko iz grupe nije imao neko loše iskustvo.

Centralna Havana

Jutarnja Havana je još življa. Centralna Havana je mnogima bila šok jer su ulice uglavnom prljave i prašnjave, nekad i jako smrdi, mnoge kuće se i raspadaju, ali to je prava Havana i obavezno prošetajte kroz taj dio. Mi smo se brzo navikli da je to njihova svakodnevnica, da su bučni i vedri.

Život na Kubi

Arhitektura je fascinantna, a to se naročito vidi na trgovima koji su obnovljeni i koji su odraz prave ljepote Havane. Pored centranog dijela, upoznali smo i novu Havanu gdje se nalaze univerziteti, ulica sa ambasadama, te čuveni hotel Nacional. Prošetali smo se kroz lobi uživajući u prekrasnom pogledu i zamišljajući sve te velikane koji su upravo sa te terase uživali u istom pogledu.
Okruženi starim automobilima, koji su još uvijek većina na cestama grada, te mnogobrojnim palmama (valjda ima 30 različitih vrsta na Kubi) i starim građevinama na momente smo se osjećali kao da smo dio nekog filma. Nestvarno lijepo.

Automobili na Kubi

Stara Havana je najljepši i turistima najzanimljiviji dio. 5 trgova povezuje mnogobrojne ulice koje kriju pravu ljepotu Kube. Kad prošetate ovim dijelom postane jasno zašto je uvršten na listu UNESCO-ve svjetske baštine.

Šta posjetiti u Havani

U novom dijelu Havane prošetajte se do univerziteta, a zatim svratite na sladoled koji se nalazi u Parque Coppelia.

Ako želite da vidite koliko je Havana zaista velika najbolje da odete na turu turističkim autobusom koji košta 5 CUCa i polazi iz Central parka. Tada ćete vidjeti mnoge dijelove grada do kojih drugačije sigurno ne biste došli. Na toj turi izađite i na Trgu revolucije kojeg krase lica Che Guevare i Camila.

Trg revolucije

Jedan od najljepših trgova u staroj Havani je Plaza Vieja na kojem se nalazi i kafeterija “Cafe el Escorial” u kojoj možete probati kafu različitih okusa.
Drugi najljepši trg je Plaza de Armas na kojem se nalaze štandovi sa starim knjigama, posterima i drugim starinama. Ako ste u potrazi za pravim suvenirom sa Kube ovdje sigurno možete pronaći neke posebne primjerke.
Dok šetate kroz staru Havanu vidjet ćete mnoge žene obučene u tradicionalnu nošnju i zapamtite da za svako fotografiranje traže da im date koji CUC.
Prošetajte se i kroz Central Park preko puta kojeg se nalazi “El Capitolio” nekadašnja zgrada vlade koja izgledom podsjeća na Bijelu kuću u Washingtonu.
Na Kubi nema interneta, odnosno ima na rijetkim mjestima ali je vrlo skup. Meni je to bilo odlično i vrlo brzo sam se navikla na to da mi telefon skoro i ne treba. Ali ako baš budete željeli da se ipak u nekom trenutku spojite sa ostalim svijetom onda idite do hotela Parque Central i tamo možete kupiti karticu za sat vremena internata.
Cijela priča o revoluciji postane još zanimljivija ako detalje slušate u Havani zbog toga smo mi i posjetili dodatno Muzej revolucije u kojem kroz fotografije i opise možete saznati mnoge detalje i zanimljivosti.
Posjetite kuću Ernesta Hemingwaya jer ne samo da ćete vidjeti prostorije u kojima je boravio i pisao nego ćete uz lokalnog vodiča saznati mnoge informacije o njegovom životu i životu njegovih najbližih. Nevjerovatan umjetnik koji je boravio u prekrasnoj kući sa magičnim vrtom.

Smještaj na Kubi

Mi smo bili smješteni u stanu kod lokalaca što oni zovu Casa particular i nama je to bila odlična opcija. Imali smo svoju sobu, dijelili smo kupatilo sa još jednim parom i imali smo balkon sa predivnim pogledom na Havanu. Za 3 CUCa po osobi smo imali doručak svako jutro koji je uključivao jaja, voće, sok, kafu i marmeladu. Soba za dvoje košta između 25 i 35 CUCa na dan. Obratite pažnju samo da imaju plavi znak na vratima koji potvrđuje da su prijavljeni i onda ste bez brige i stvarno su smještaji ok i sigurni.
Doručak se isto isplati. Mi smo jedno jutro odlučili da preskočimo jaja ali onda se uvjerili da nema baš mnogo izbora za doručak. Možete isto kupiti voće ili nešto u pekari, ali dođete cjenovno na isto.

Hrana na Kubi

Ako volite ribu i morske specijalitete onda ćete sigurno uživati u hrani na Kubi. Mislim da nigdje na svijetu osim ovdje ne možete odličnog jastoga jesti za 5 eura.
Havana nije jeftina, ali su cijene podnošljive. U prosjeku u restoranima možete jesti od 5 do 12 eura, piće je do 2 eura, cijene ulaza za klubove su do 2 eura itd. Naravno ima uvijek i mnogo skupljih mjesta, ali i nekih mjesta gdje možete proći i još povoljnije.
Na Kubi postoje dvije valute CUC koji koriste turisti i Moneda national koju koriste lokalci. Nekad se zna desiti da vam vrate u njihovoj valuti pa obratite pažnju jer je to naravno mnogo manja vrijednost i uglavnom skoro nigdje ne možete platiti kao turista time. Eventualno možete kupiti pizzu u malim radnjicama na ulici u kojima lokalci jedu i ta pizza je i skroz ok.

Prevozna sredstva na Kubi

Iskoristite priliku i vozite se sa njihovim vozilima jer je to jedinstvena prilika da se vozite sa starim, ali vrlo očuvanim i elegantnim vozilima. Pravilo je da se uvijek dogovarate za cijenu prije nego što sjednete u auto i naravno cjenkajte se. Provozajte se i sa coco taxi vozilom, zabavno je, a imate i opciju rikše.

Ovo je bilo zaista posebno putovanje. Iako većina tamo živi vrlo skromno mislim da nema gladnih. Najbolje zarađuju oni koji rade nešto u vezi sa turizmom, jer je mjesečna plata doktora oko 30 CUCa dok od turizma mnogo više mogu zaraditi. Iako i od toga dio moraju dati državi. Prodavnice su vrlo skromno opremljene. Imate jedan sok, jednu vodu itd. nema konkurencije. S druge strane predivno je hodati kroz grad a da te ne bombarduju reklamama.
Podijeljena su i mišljenja o Castru. Mnogi ga podržavaju i zahvalni su jer je napravio mnogo dobrih stvari za ljude. Jedna od njih je zdravstvo koje je besplatno i kvalitetno, te obrazovanje koje je besplatno i dobro i danas je Kuba jedna od država sa najvećom stopom pismenosti. Ali ima i naravno onih koji nisu zadovoljni i koji su ogorčeni što nemaju priliku za dobro plaćen posao i maštaju o tome da odu i okuse “moderni” svijet.
Mada se i mnogi koji odu i probaju negdje drugo da žive, brzo vrate jer nisu navikli da mnogo rade i u suštini to ne žele. Zato je na Kubi sve usporeno i lagano.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button