Kulinarstvo

Čaj od peršuna za mršavljenje – djelovanje i upotreba

Čaj od peršuna bogat je antioksidansima te se preporučuje za pročišćavanje organizma.

Peršun gotovo svi koristimo u kuhanju jer je odličan i svjež začin te dodatak mnogim jelima. Upotreba peršuna ipak ne treba stati samo na kuhanju jer je njegov čaj izuzetno cijenjen kada je organizmu potreban oporavak od svakodnevnih nezdravih navika.

Čaj od peršuna koristi se za izbacivanje toksina i zbog snažnog diuretskog djelovanja može pomoći osobama koje imaju problema sa zadržavanjem viška vode u tijelu. Čaj od peršuna za bubrege se smatra posebno korisnim, no potrebno je imati na umu i njegove nuspojave.

Zbog velike količine antioksidansa i flavonoida, peršun također štiti naše stanice od oštećenja te spriječava nastanak mnogih bolesti.

Dobrobiti čaja od peršuna

Potiče izlučivanje viška vode iz tijela

Detoksicira i čisti organizam

Pozitivno djeluje na rad bubrega i jetre

Održava zdravlje urinarnog sistema

Pomaže kod anemije i slabokrvnosti

Osigurava više energije

Potiče probavu masti i proteina

Djelovanje na mršavljenje

Čaj od peršuna posebno se preporučuje kod mršavljenja jer sadrži veliku koncentraciju vitamina i minerala potrebnih za održavanje zdravlja i jakog imuniteta. Osim toga, povećava nivo energije koja često opada na niskokalorijskoj dijeti prilikom mršavljenja.

Peršun će stoga pomoći ukloniti višak vode i vidno smanjiti opseg tijela koji je bio rezultat pretjerane količine vode i toksina u organizmu. Detoksikacija je također važan dio mršavljenja i poboljšanja sveopćeg zdravlja organizma.

Priprema čaja od peršina

2 kašike sušenog peršina ili 1 kašika svježe nasjeckanog

250 ml vruće vode

Prelijte peršun kipućom vodom i ostavite poklopljeno da odstoji 10-15 minuta. Procijedite čaj i pijte ga toplog, a za bolji okus možete dodati malo limuna ili meda.

https://www.krenizdravo.rtl.hr

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button