Đumbir se koristi kao lijek za suho grlo, prehladu, probavne tegobe, vrtoglavicu i migrenu.
Recept za topli čaj, 1 šoljica
- pripremite vrh izdanka tako da ga operete i ogulite (guljenje nije nužno, kora đumbira je hranjiva, ali mi ga ipak gulimo)
- naribajte na tanke komadiće . Trebat će vam 1 čajna kašika za jednu šolju čaja. Ukoliko nemate ribež, nasjeckajte pomoću noža na što tanje komadiće
- u šolju stavite nasjeckani đumbir i prelijte s 2 dcl kipuće vode
- pričekajte 5 minuta, zatim procijedite i odvojite đumbir od čaja
- po želji dodajte limun i med
Đumbir ljekovitost i recepti
Recept za topli ili hladni čaj, 1 litra
- narežite dio đumbira, duljine oko 4- 5 cm
- operite ga i oljuštite te sitno nasjeckajte
- stavite vodu (1 L) kuhati, kada zakipi ubacite nasjeckani korijen
- smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 15- 20 minuta
- ocijedite i odstranite komadiće đumbira, po želji dodajte limun i med
- poslužite topli čaj ili stavite u frižider ako želite dobiti hladni čaj
Ukoliko vam je okus čaja prejak, sljedeći put stavite manje đumbira, ukoliko je preslab dodajte ga.
Nabava i čuvanje svježeg đumbira
Svježi đumbir možete nabaviti u prodavnicama zdrave hrane, na tržnici, a možete ga kupiti i u velikim trgovačkim centrima.
Kako bi đumbir zadržao sva ljekovita svojstva, najbolje ga je čuvati u zamrzivaču i to zatvorenog u plastičnu vreću ili zamotanog u krpu.
Recept preuzet sa :krenizdravo.rtl.hr
akos.ba