Kulinarstvo

Brzi ručak – ideje za obroke gotove u tren oka

Nikad dosta ideja, odnosno recepata za pripremanje brzog, ukusnog i zdravog ručka u užurbanoj radnoj sedmici. Za pripremu svakodnevnog glavnog obroka odlično su rješenje brzi recepti koji ne zahtjevaju previše vremena ni posebnu vrstu namirnica. Tjestenina se svakako nalazi na tom popisu, supe od povrća, tortille s piletinom i paradajzom.  Nakon povratka s posla  najviše će vas razveseliti recepti za tzv. ručak od 30 minuta. Donosimo nekoliko koji jamče da se u kuhinji nećete dugo zadržati, ali to ne znači da brzina ide na štetu kvalitete onoga što spremate.

 Tjestenina s tikvicama

Sastojci:
500 g tjestenine
350 g mladih tikvica
1 manja glavica luka
80 g salame/šunke
20 g parmezana
4 dL vrhnja (biljnog)
2 češnja bijelog luka
3 kašike ulja
mješavina začina, papar

Tikvice operite i odrežite im vrhove, a zatim ih s korom naribati na krupno. Luk sitno narežite, a bijeli luk propasirajte. Salamu narežite na tanke trake. Na malo ulja popržite luk i bijeli luk, dodajte salamu i kratko popržite. Kada porumeni, dodajte tikvice i pirjajte ih dok ne omekšaju. Dodajte zatim vrhnje, parmezan i začine prema ukusu, te kuhajte na umjerenoj temperaturi 10 minuta, do željene gustoće. Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi s nekoliko kapi ulja, a zatim je ocijedite od viška tekućine i prelijte umakom.

Tjestenina s brokulom

Sastojci:
velika glavica brokule
3 kašike  ulja
4 kriške suhog mesa
200 g svježeg sira
3 češnja bijelog luka
jaje
so, biber
naribani parmezan
1 vrećica suhe tjestenine (500 g)

Na pari skuhajte cvjetiće brokule. Na ulju pržite bijeli luk izrezan na listiće, ali pazite da ne potamni. Dodajte suho meso izrezanu na prutiće. Kad postane hrskavo, maknite s vatre. Dodajte sir i jaje pa pomiješajte. Posolite i pobiberite prema ukusu. Skuhajte tjesteninu al dente. Ocijedite i prebacite u posudu sa sirom. Promiješajte, pa dodajte i brokulu. Prije serviranja posipajte riba­nim sirom i svježe mljevenim biberom.

Povezani članci

Back to top button