Liderstvo i menadžmentU Fokusu

Svi elementi uspjeha – priručnik za lični razvoj u ramazanu

Akos.ba: Poštovana Hidajeta , drago mi je da ćemo u narednih nekoliko redova predstaviti vas i vaš rad, sa posebnim osvrtom na vaš zadnji realizirani projekat „Svi elementi uspjeha“. No, na samom početku možete li nam se predstaviti. Ko je u stvari Hidajeta Mahalbašić?

Jednostavna žena. Majka šestero djeca, koja podržavajući rast svoje djece i sama se razvija. U toku medrese sam osvijestila ljubav prema riječi Gospodara svjetova, a samim tim i prema arapskom jeziku. S obzirom da sam arapski upisala radi Kur’ana u toku studija sam već na osnovu znanja koje sam sticala istraživala kur’anske recepte za različite životne izazove. Po završetku hifza pred komisijom (jer hifz Kur’ana je misija za cijeli život) od 2007. počinjem raditi sa ženama kroz edukacije.

Održala sam preko 100 radionica iz ličnog razvoja i razvila program učenja arapskog pisma i tedžvida za čije savladavanje je početnicima neophodno samo po 5 časova. U međuvremenu sam sama odslušala na desetine seminara i radionica, a odnedavno sam i NLP Practitioner. U suštini usvajam sve što je u skladu s Knjigom.

Sada sam edukatorica za lični razvoj kroz duhovnost, a svim mojim edukacijama je temelj potpuno i savršeno kur’ansko znanje.

Akos.ba: Šta je to što vas pokreće? Nekako smo naviknuti da nas sa svih strana zasipaju negativnim informacijama koje onda formiraju naše stavove, pa od 7 do 77 svi pričaju negativno, a onda kao da se nekako ne uspijemo usuditi da uspijemo, kako izaći iz tog začaranog kruga?

Izaći ćemo iz začaranog kruga tako što ćemo krenuti Ispravnim putem (Sirat Mustekim), za koji od Allaha tražimo uputu na svakom rekatu. Kada smo na Putu svjesni smo da nema ponovljenih i istih iskustava, te da svako od nas ima svoj vlastiti put razvoja, spoznaja, približavanja Allahu. Kao i toga da uz svaku teškoću postoje dvije lahkoće i da negativno samo pričin, a dobro je stvarno.

Na tom Putu je sve čovjeku dostupno i podređeno sve dok živi svoju svrhu – ibadet. Ibadet je moj pokretač od trenutka kada sam spoznala značenje termina ibadet – najveća moguća ljubav koju čovjek može osjetiti. Umjesto da nam propisani ibadeti postanu obaveze i svakodnevna rutina, hajmo svojim nijjetovima svaki pokret, riječ ili dah učiniti ibadetom. Za mene umor nije normalno stanje. Za mene je umor znak da sam izašla iz ibadeta.

Akos.ba: Kako sam u samoj najavi našeg razgovora i rekla iz štampe je nedavno izašao priručnik „Svi elementi uspjeha“, interaktivni priručnik za lični razvoj, možete li nam nešto više reći, kome je namjenjen, šta sadrži.

Priručnik je nastao kao zbirka svih prezentacija i bilješki koje sam pravila tokom održavanja predramazanskih seminara u periodu 2010-2017 pred ramazan. Na ideju predramazanske pripreme kroz seminare došli smo usljed iskustva da nam je vrijeme u ramazanu nedovoljno iskorišteno s obzirom na njegovu dragocjenost. Stoga je i velika mudrost potrebe za pripremom i u činjenici da su dva mjeseca koja predhode ramazanu blagoslovljeni i dani u kojima se prečišćaavamo kao bismo proširili kapacitet za ogromne blagodati koje žemo primiti u ramazanu.

Priručnik je namijenjen svima koji žele da se razvijaju kroz sposobnost prihvatanja svega sa potpunom prisutnošću, smirenošću i svjesnošću do sposobnosti potpunog zadovoljstva svojim Gospodarem i ispunjenosti zahvalnošću, bez da išta izbacuje iz takta.

Bez imalo pretencioznosti u priručniku su obuhvaćeni svi elementi neophodni za ostvarenje uspjeha na oba svijeta, jer  ukoliko nam nedostaje jedan elemenat ne možemo ostvariti izbalansirani uspjeh. Ta slaba karika će prije ili kasnije puknuti  i vrlo često dovesti u opasnost i ono u čemu smo uspješni.

Stoga osoba koja ima odličan uspjeh u karijeri, a nije u stanju održati zdravim svoj brak ili roditeljsku ulogu ispunjavati sa zadovoljstvom prije ili kasnije će propast doživjeti i u karijeri.

Nerijetko smo u situaciji da čujemo žaljenje kako nam vrijeme brzo prolazi, nemamo vremena za sve što želimo, ne stižemo i sl. U priručniku je otkrivena kur’anska tajna postizanja bereketa u vremenu.

Priručnik preporučujem za postepeno čitanje. Tek nakon primjene jedne vježbe da se prelazi na sljedeću. Odličan je i za muškarce kao i za žene. Interaktivan je jer sadrži mnogo tehnika, metoda i radionica.

Akos.ba: ovo je izvrsna prilika da našim čitateljima najavimo i nagradnu igru koju ćemo zajedno realizirati u mjesecu Ramazanu gdje ćemo svake sedmice dodijeliti po jednu vašu knjigu, za one koji ne budu imali sreće da knjigu osvoje recite nam gdje je mogu kupiti ili naručiti.

Knjigu možete naručiti na e-mail: hidajetam2017@gmail.com ili na mojoj fb stranici Hidajeta Mahalbašić, edukatorica iz ličnog razvoja kroz duhovnost.

Šta su drugi rekli o priručniku „Svi elementi uspjeha“:

„Jedna od najdragocjenijih stvari ovog priručnika je što autorica nudi jedinstven i snažan program i mogućnost da kroz priručnik uradite zadatke i primjenite metode i alate kako bi Ramazan bio oaza transformacije i uspjeha“ (Lejla Tutlić)

„Pisan jasnim i razumljivim riječima, bliskim svakom ko će čitati i ko će kroz mjesec ramazan drugovati sa priručnikom.Ne ostavlja nas na miru sve dok svaka stavka ne bude štrihirana kao učinjena“ (Azra Bekrić)

Ukoliko želite osvojiti priručnik „Svi elementi uspjeha –  priručnik za lični razvoj“, popunite formular za učešće na OVOM LINKU možda baš vi budete sretni dobitnik u našoj nagradnoj igri.

Razgovarala: Velida Olovčić

akos.ba

 

Povezani članci

Back to top button