U FokusuVijesti iz zemlje

Breza: Mladi džemata Župča u akciji čišćenja u susret Bajramu

Nek mirišu avlije...

Poznate su razne priče o nastajanju velikih stvari, pokreta, događaja sa sitnim koracima, malim grupama ljudi koji su u početku možda u očima drugih bili mali, nepoznati i nebitni. Ono što ih je povezivalo i motivisalo jeste ideja, ideal i jaka volja da jednostavno urade nešto u borbi protiv beznađa i letargije.

U danima kad na dnevnoj bazi imamo više desetina negativnih vijesti, pravo osvježenje nalazimo u vrijednoj omladini džemata Župča, naselja u općini Breza, koji su ujedinjeni i organizovani u udruženju omladine. Kao takvi, često su na usluzi svojim komšijama, naselju, lokalnoj zajednici, a posebno su aktivni tokom mjeseca Ramazana. Naime, odlučili su u susret Bajramu očistiti cijelu Župču, zasukavši rukave, naselje je za jedan dan očišćeno od otpada, ulice od prašine, javne lokacije od korova…

Ovi vrijedni momci i djevojke podsjećaju na mrava iz vremena Sulejmana a.s, koji je na pitanje i konstataciju da ništa ne doprinosi gašenju požara, jer jedna kapljica vode ne znači ništa, odgovorio: “Ja ovim želim da Allah vidi na čijoj sam strani”. Takođe, podsjećaju i na priču o spašavanju morskih zvijezda sa obale mora, bilo ih je mnogo i čovjek koji ih je vraćao nazad u more nije mogao sve da ih vrati i kad mu je rečeno da je njegov posao uzaludan i da nikako ne može da spasi život svim zvijezdama, uzeo je jednu u ruku, bacio u more i rekao da je toj zvijezdi ipak dao šansu.

            Uz poruke da budu promjena koju žele da vide i da zaista može drugačije, vrijedna omladina Župče se nada da će motivisati svoje vršnjake širom domovine na slične aktivnosti. Za kraj, iskoristili su priliku da čestitaju nadolazeći Ramazanski bajram-Bajram šerif mubarek oslun!

Piše: Amir Nesimović

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button