Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Bošnjaci iz džemata Medžlisa Bayern pomažu migrante u BiH

Bošnjaci iz džemata Medžlisa Bayern pomažu migrante u BiH

Zajedništvo Bošnjačkih džemata Bavarske regije još jednom na djelu. Puno zajedničkih projekata koje su zajednički realizirali. Podijeljeno više od 1000 paketa migrantima.

U BiH se dešava humanitarna katastrofa u odnosu prema izbjeglicama i migrantima koji uglavnom prolaze kroz našu zemlju u potrazi za sigurnijim i boljim životom. Svjedoci smo da u našu zemlju pristiže svakim danom sve veći i veći broj onih, koji žele da se, na bilo koji način, domognu nekih od zapadno-evropskih zemelja za koju su “zakačili” nadu u bolji život. Svako od njih nosi svoj teret i životnu priču, koji želi da popusti tamo negdje i nakon toga duboko odahne. Jer u protivnom zdrav razum ne bi mogao razumjeti toliku patnju, bol i poniženja koje oni podnose,  idući ka svom željenom cilju! Iz njihovih priča možemo zaključiti da neki od njih traže svoje pravo na goli život i egzistenciju, drugi pak želju za boljim obrazovanjem, sebe i svoje djece , dok ima i onih koji tamo  vide mjesto za ostvarenje svojih životnih snova itd., koje im zemlje iz kojih dolaze, shodno njihovoj percepcije stvari, očigledno, nisu mogle priuštiti, a oni dolaze iz Sirije, Iraka, Pakistana, Bangladeša…

Do naše zemlje su ih doveli razni putevi i vrleti zemalja kao što su Turske, Grčke, Makedonije itd. Bez obzira koje vjere bili (99 % su muslimani), nacije i boje kože i na koji način su došli do nas i šta ih je navelo na ovaj težak put, oni su tu, u našoj zemlji  i oni vape za našom pomoći! Ono što je zabrinjavajuće jeste da njihov broj iz dana u dan sve više raste, a država nema adekvatno – sistemsko rješenje za ovaj problem. Mnogi od njih  borave i improvizovanim kampovima, gladni i u oskudnoj odjeći, a zima je već uveliko nastupila. Zasigurno hladno vrijeme je ovu tragediju učinilo mnogo većom.

Institucije i međunarodne organizacije rade poražavajuće malo u odnosu na potrebe na terenu i obaveze na koje ih domaći zakoni i međunarodne konvencije obavezuju. Islamska zajednica nije mogla ostati gluha na nastalu situaciju. Pored pomoći Rijaseta uključili su se i džemati iz dijaspore, Bavarske regije. Tim povodom u posjeti migrantima u Krajini boravio je Ermin Merdanović, koordinator za Humanitarni sektor Medžlisa Bayern. Prilikom posjete tim improvizovanim kampovima vidio sam jadno i haotično stanje u kojem žive izbjeglice, i odmah sam predložio da se pristupi prikupljanju novčanih sredstava kako bi bar malo ublažili patnju ovih ljudi i time makar djelimično ublažimo svoju odgovornost pred Bogom i Narodom-istakao je Ermin.

Glavni Imam Medžlisa Bayern Izet-ef. Bibić je održao sastanak sa predstavnicima džemata Bavarske regije. Na sastanku se razgovaralo o izbjegličkoj krizi i načinima na koje džemati mogu u skladu sa svojim mogućnostima pomoći ovim kategorijama ljudi. Pozvao sve džemate da se uključe u ovu akciju, što su oni odmah i učinili. Za vrlo kratko vrijeme i motivacino djelovanje imama i aktivista džemata skupljena su velika sredstva.

Nakon prikupljenih sredstava Ermin je sa nekoliko vrijednih pomoćnika Bayerskog Medžlisa otputovao u Krajinu  i podijelio više od 1000 paketa, koji su sadržavali zimsku garderobu, higijenske i prehrambene artikle. Obezbijeđena je i hrana za dvije kuhinje, koja može zadovoljiti njihove potrebe za naredna tri mjeseca. Jedna od ovih kuhinja nalazi se u prostorijama Merhameta u Bihaću, dok se druga nalazi u prostorijama Humanitarne Organizacije MFS „Emmaus“ koja je smještena u Velikoj Kladuši.

Svakodnevno do nas stižu slike koje potvrđuju da je ovo i kriza morala i ljudskosti. Migranti spavaju pod otvorenim nebom na temperaturama ispod nule, situacija u Bihaću i Velikoj Kladuši je teška. Nedostaje hrane, odjeće, lijekova, smještaja, volontera. Pozivamo sve one koji mogu pomoći ovim napaćenim ljudima da se odmah uključe u realizaciju projekata koji su im neophodni – istakli su u Medžlisu Bayern.

 Sve navedene aktivnosti zabilježile su kamere Televizije Unsko – Sanskog Kantona uz komentare novinara BHRT Senudina Safića, što, svakako, ide u prilog činjenici da Medžlis sa svojim aktivistima nastoji sve svoje akcije sprovesti javno i transparentno.
Zahvaljujemo se džematlijama Medžlisa Bayern, koji neumorno izdvajaju od svog imetka kako bi pomogli onima kojima je pomoć drugog neophodna, a posebno se zahvaljujemo aktivistima Humanitarnog sektora, na čelu sa Erminom Merdanovićem, moleći Allaha Uzvišenog da ukabuli uloženi trud i da naša djela činimo samo u Njegovo ime. Amin!

D.B/N.H.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top