Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Bošnjaci dobili status nacionalne manjine u Albaniji

Bošnjaci dobili status nacionalne manjine u Albaniji

Parlament u Albaniji u petak je sa 102 glasa za, 10 protiv i jednim suzdržanim usvojio Zakon o zaštiti nacionalnih manjina u Republici Albaniji kojim je određeno da su nacionalne manjine u ovoj zemlji Bošnjaci, Srbi, Crnogorci, Makedonci, Grci, Vlasi, Romi, Egipćani i Bugari.

Svoj doprinos usvajanju ovog zakona dao je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić koji je od početka mandata vodio razgovore s predsjednikom Vlade Republike Albanije Edijem Ramom o ovoj temi.

Nakon usvajanja zakona Bošnjaci u Albaniji sada i zvaničnoj imaju pravo iskazati svoju nacionalnu pripadnost na osnovu prava samoidentifikacije, a u saglasnosti s odredbama Zakona o općem popisu stanovništva u Republici Albaniji.

Ovim povodom razgovarali smo s počasnim konzulom BiH u Draču Fikretom Klarićem koji nam je kazao da je bošnjačkoj manjini koja više od 150 godina živi u Albaniji i zvanično dat status nacionalne manjine.

“Ovo je najvažnija stvar jer mi godinama čekamo taj zakon koji smo tražili. Zakonom smo dobili priznanje, a nakon priznanja dolaze i sve druge stvari poput mogućnosti da na narednim izborima dobijemo zastupnika u Albanskom parlamentu”, kazao je Klarić.

Posebno važnim je istakao davanje mogućnost školovanja na maternjem jeziku te da je na Bošnjacima samo da nađu profesore koji će predavati jezike.

“Kod nas će se ulice moći pisati i na albanskom i na bosanskom jeziku. Postoje mnoge privilegije i ponavljam, ovo je najveća stvar koju je učinila Vlada Albanije”, rekao je Klarić.

klix

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top