Bosanska kahva među 100 najboljih bezalkoholnih pića na svijetu
Taste Atlas navodi da su bosanska i turska kahva prilično slične i da je bosansku najbolje opisati kao vrstu turske kahve.
Taste Atlas je objavio listu 100 najboljih bezalkoholnih pića, a na njoj se našla i bosanska kahva.
Kahva zauzela je 66. mjesto, a posjetioci pomenutog sajta dali su joj ocjenu 4,1.
Taste Atlas navodi da su bosanska i turska kahva prilično slične i da je bosansku najbolje opisati kao vrstu turske kahve. Bosanska verzija se priprema sa dobro mljevenim prženim zrnom kahve, a ponekad se za to koristi mlin za kahvu.
Postoji više načina pripreme. No, tradicionalno se mljevena kahva zagrijava u džezvi, ili kako bi se to kazalo, peče, te se zaljeva prokuhalom vodom. Otuda se bosanska kahva peče, a ne kuha kako se obično podsmjehujući govori o tome.
Često se mala količina tople vode dodaje u džezvu nakon što se kahvaa skuha. Služi se u džezvi, na malom bakarnom poslužavniku sa šoljicom, kockama šećera i čašom vode. Mnogi dodaju i rahat-lokum.
Tradicija kaže da kocku treba umočiti u kafu i zagristi, a zatim popiti gutljaj kafe.
Inače, prvo mjesto zauzela su meksička bezalkoholna pića “Aguas frescas”, prenose Vijesti.ba.
akos.ba