Vijesti iz zemlje

Borba za rezultate popisa: Ko želi spriječiti da Bošnjaka bude više od 50 posto

Nakon što je Jukić iznio prijedlog nastala je žustra rasprava, a prijedlog su zdušno prihvatili predstavnici Zavoda za statistiku RS-a. Međutim, ovu ideju su odbili predstavnici Zavoda za statistiku FBiH, kao i Jukićev zamjenik Fadil Fatić.

Na posljednjem sastanku Centralnog popisnog biroa direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, kako saznajemo, predložio je da se 121.280 spornih popisnica, o kojima do sada nije postignuta saglasnost, uvrste među rezidente, ali da im se iz popisnica brišu odrednice o nacionalnoj i vjerskoj opredijeljenosti, kao i o jeziku. Dakle, ovim bi se državljanima BiH protiv njihove volje i suprotno onome kako su se izjasnili na popisu, brisale ove odrednice.

– Nakon što je Jukić iznio prijedlog nastala je žustra rasprava, a prijedlog su zdušno prihvatili predstavnici Zavoda za statistiku RS-a. Međutim, ovu ideju su odbili predstavnici Zavoda za statistiku FBiH, kao i Jukićev zamjenik Fadil Fatić. Zanimljivo je da su predstavnici Delegacije EU-a, nezvanično sugerisali da se ovaj prijedlog prihvati. Međutim, nepoznato je ko im je dao ovlaštenje da tako nešto predlože, s obzirom na to da nisu imali nikakav pisani trag u vezi s ovim prijedlogom, niti su članovi Međunarodnog monitoring tima (IMO), koji je u ime Evropske komisije aktivno uključen u rješavanje problema popisa stanovništva u BiH – kazali su nam naši izvori.

Kontradiktorne informacije

Ovakve tvrdnje su u direktnoj suprotnosti s izjavom portparolke Agencije za statistiku BiH Mirsade Adembegović, koja je nakon posljednje sjednice Centralnog popisnog biroa kazala da je postignut određen napredak u razgovorima.

Da se ovaj prijedlog našao na posljednjem sastanku Popisnog biro, potvrđeno je i jučer na konferenciji za medije Zavoda za statistiku FBiH. Ne želeći govoriti ko je predlagač sporne ideje o brisanju nacionalnog predznaka, portparolka Federalnog zavoda za statistiku Majda Mušić, potvrdila je da se pojavio prijedlog da se 121.280 spornih popisnica priznaju kao rezidenti, ali da se tim osobama brišu spomenute nacionalne odrednice i da im se upiše status “nepoznato“.

– Federalni zavod za statistiku nije podržao navedeni prijedlog jer je on u suprotnosti s odredbama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, evropskim preporukama i preporukama IMO tima – izjavila je Mušić.

Iako se na prvi pogled broj spornih popisnica čini malim, jer iznosi oko tri posto u odnosu na ukupan broj stanovnika BiH, kojih ima oko 3,7 miliona, barem kako je ranije objavljeno, on može znatno utjecati na konačnu nacionalnu strukturu u zemlji. Neke procjene govore da bi priznavanjem spornih popisnica broj Bošnjaka u BiH premašio 50 posto i da se upravo zbog toga predstavnici RS-a tako zdušno bore da se te osobe proglase nestalnim stanovništvom, odnosno osobama koje nisu stalno nastanjene u našoj zemlji. Stoga im odgovara i brisanje nacionalne odrednice, kako je to Jukić predložio.

Predsjednik BZK Preporod Senadin Lavić je prije više od godinu upozoravao da se pokušava provesti svojevrstan popisni inžinjering kako bi se smanjio broj Bošnjaka u RS-u, odnosno broj Hrvata i Srba u FBiH. Također, ako bi se primijenila metodologija koju predlaže Međunarodni monitoring tim, oko 52 posto stanovnika u BiH bi govorilo bosanskim jezikom, srpskim oko 31 posto, a hrvatskim oko 15 posto ljudi. S druge strane, prijedlog predstavnika RS-a, koji rade pod diktatom Vlade RS-a, kako se to u javnosti nagađa, znatno bi izmijenio ove procente i to najviše na štetu Bošnjaka.

Pijaca umjesto struke

– Na sastancima CPB-a nema struke. To više liči na pijacu, nego na statistiku. Pa ne mogu statističari “štimati“ podatke kako kome odgovara. Ako će se tako raditi, zašto je onda popis i održan? Mogli su onda prije tri godine „nacrtati“ kako treba da izgledaju rezultati. Ali to onda više nije statistika – kaže jedan od učesnika sastanka.

Pojedini predstavnici statističkih agencija kažu kako u Jukićevom prijedlogu postoje i elementi krivičnog djela. Naši izvori su nam pojasnili da je u pitanju ne jedno nego dva krivična djela. Prema Krivičnom zakonu BiH zabranjeno je mijenjati lične podatke i dokumente, a popisnice sa podacima koje sadrže spadaju u dokumente sa ličnim podacima građana. Osim toga, s obzirom na to da su se stanovnici BiH, uključujući i one čije su popisnice sporne, izjasnili o svom nacionalnom identitetu, svako mijenjanje tih podataka predstavlja djelo prevare.

Slijede nova saslušanja

Očigledno je da će Tužilaštvo BiH, koje je već otvorilo predmet o popisu stanovništva, imati posla u ovom slučaju. Tim prije što će, kako nam je kazao portparol Tužilaštva Boris Grubešić, ova institucija nastaviti s ispitivanjima zvaničnika državne i entitetskih agencija za statistiku, nakon što su već saslušali prve ljude ovih ustanova Velimira Jukića, Emira Kremića i Radmilu Čičković. Nije isključeno da nakon posljednjeg sastanka, Jukić možda opet dobije poziv da dođe u prostorije Tužilaštva radi davanja još jedne izjave.

(A. Šarenkapa/Faktor.ba/Foto: I. Šebalj)

Povezani članci

Back to top button