Književni kutak

Book Cafe: Održana promocija romana „Prokletstvo mira“ autora Kerima Sefera

U nedjelju, 28. oktobra 2018. godine sa početkom u 18 sati u multimedijalnoj sali Centra za lično i profesionalno usavršavanje održana je promocija naučnofantastičnog romana autora Kerima Sefera, trenutno studenta komunikologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Organizator promocije bila je online knjižara BookCafe.

Na samom početku programa obratila je se Enisa Aganović u ime Book Cafea te izrazila svoje zadovoljstvo i oduševljenje ovakvim projektom. Također je kazala kako će Book Cafe i dalje vrijedno raditi kako bi vrijedni čitaoci uvijek bili u toku sa novim svjetskim naslovima. Uz to su najavljene i nove promocije koje slijede u mjesecima koji dolaze.

Promotor romana bila je Sedina Muhedin koja je kazala kako je Kerim dokaz snage i potencijala kojeg naša zemlja ima te da je inspiracija svima koji u životu ruše barijere i koji od života ne žele životarenje, već san koji se živi.

– Posebno su interesantne njegove godine, jer je svoj roman napisao u 18-toj, i to samo za tri mjeseca“ – napomenula je.

Među prisutnima su bili i književnik Ruždija Adžović, studenti različitih zanimanja i budućih profesija te ljubitelji pisane riječi.

– Roman koji je Kerim napisao je naučnofantastičnog žanra i razvio je takvu priču koja gledajući povrpno nema veze sa realnošću. Radi se o borbi između dvije dimenzije, a njegovi heroji putuju kroz vrijeme kako bi pronašli odgovore koji će spasiti svijet. Ovo je roman tematike koja se vuče još od postanka svijeta i vječito postoji ta borba između dobra i zla, svakodnevno svjedočimo takvim situacijama u medijima, ali i unutar nas je isto stanje – kazala je Muhedin.

 – Da bi jedan ovakav roman ugledao svjetlo dana, vjerujem da je uloženo mnogo ljubavi, ali i mnogo bola, jer kažu da ljubav često prati bol“ – dodala je.

„Živimo i konzumiramo fast food muziku, umjetnost i književnost“

Autor romana Kerim Sefer kazao je kako je naučna fantastika još uvijek neafirmiran žanr u našoj zemlji te se iskreno nada da će mladi ljudi iskoristiti prednosti nauke i umjetnosti i tu situaciju okrenuti u općedruštvenu korist.

– Danas svjedočimo jednom velikom paradoksu, a to jeste da se nikad nije više štampalo knjiga a nikad manje čitalo, a svemu tome doprinijela je tehnologija te njeni štetni utjecaji. Živimo u instant svijetu, nerviramo se iako nam je sve nadohvat ruke. Ovdje ću se poslužiti jednom, gotovo antologijskom rečenicom kako živimo i konzumiramo fast food muziku, umjetnost i naposlijetku književnost. Potrebno je prikloniti se idejama koje uvijek lebde oko nas, a na nama je da pogledamo izvan uobičajenih okvira, da damo značaj svojim mislima i da na svijet gledamo drugačijim očima. Ako bismo zastali na trenutak, shvatili bismo da nam je vrijeme dato kao najdragocjenija dimenzija bitka, a to je samo po sebi dovoljan razlog da svakodnevna trčanja s mjesta na mjesto ostavimo sa strane i počnemo se baviti idejama koje ne primjećujemo“ – prokomentarisao je Sefer.

Kroz interaktivni razgovor sa autorom moglo je se čuti i o njegovom načinu pisanja, izazovima u izdavačkoj djelatnosti u Bosni i Hercegovini te kako se mladi autori danas tretiraju. Također, Sefer je naglasio i da radi na svom drugom romanu koji će, svojom tematikom biti veoma blizak društvenim zbivanjima u našoj zemlji te kako će kroz svakodnevne i uobičajene scene predstaviti posebnost našeg naroda.

Pred sami kraj programa prisutni su imali priliku postavljati pitanja.

Book Cafe također najavljuje i nove promocije, a iduća promocija ovog romana najavljena je za zeničku publiku.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button