Vi ste ovdje
Home > Magazin > Moj vrt > Općina Novi Grad organizira predavanje: Mehanizacija u biljnoj i animalnoj proizvodnji

Općina Novi Grad organizira predavanje: Mehanizacija u biljnoj i animalnoj proizvodnji

Nakon što su u vijećničkoj sali Općine Novi Grad Sarajevo svečano uručeni  certifikati i CD-vi za 36 sugrađana koji su prošli edukaciju „Plastenička proizvodnja i proizvodnja povrća na otvorenom”, održano je i drugo tematsko predavanje iz oblasti voćarstva.

Predavanje je održao dr. sc. Besim Salkić, docent, predavač na predmetima: Osnove biljne i animalne proizvodnje, Opšte voćarstvo, Rasadnička proizvodnja i Zaštita voća na Odsjeku agronomije Tehnološkog fakulteta u Tuzli. U toku dvosatnog predavanja dr. Salkić je polaznicima praktično demonstrirao načine orezivanja i kalemljenja voćaka, a poslije završenog predavanja odgovarao je na brojna pitanja polaznika.

Naredno tematsko predavanje iz oblasti poljoprivredne proizvodnje pod nazivom “Mehanizacija u biljnoj i animalnoj proizvodnji“ održat će se u srijedu, 31. oktobra, sa početkom u 17 sati, u vijećničkoj sali Općine Novi Grad Sarajevo. Predavanje će održati dr. sc. Elvedin Trakić, predavač na predmetu Automatizacija i mehanizacija u poljoprivredi na Odsjeku agronomije Tehnološkog fakulteta u Tuzli.

Na predavanju će se polaznici upoznati sa izborom poljoprivredne mehanizacije i priključnih uređaja u biljnoj i animalnoj proizvodnji, načinu rada i održavanja mehanizacije, te opravdanosti investicija za nabavku iste. Također će imati priliku saznati više informacija o mehatroničkom principu automatizacije plastenika – staklenika, o neutralizaciji uticaja vremenskih prilika na uzgoj kultura u zatvorenim prostorima, ugradnji senzora vlage zemljišta i toplote, kao i vlažnosti zraka unutar plastenika – staklenika.

Na predavanju će biti govora i o sistemu automatske regulacije ventilacije i navodnjavanja uz mogućnost primjene android aplikacije za nadgledavanje i upravljanje parametra uzgoja.

Svi građani koji su zainteresirani za prisustvovanje na navedenom predavanju mogu se prijaviti do  16 sati, 31.10.2018. godine putem telefonskog broja 033 291-253. ili  e-maila: [email protected]

U okviru Programa podsticaja razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2018. godinu Općine Novi Grad Sarajevo planirani su i novčani podsticaji za razvoj poljoprivredne proizvodnje, za koje će se objaviti Javni poziv. U okviru Javnog poziva kandidati će osim za ostale oblasti i vidove poljoprivredne proizvodnje moći aplicirati i za sufinansiranje nabavke nove poljoprivredne mehanizacije i priključnih sredstava, kao i nove opreme koja se koristi u biljnoj i animalnoj proizvodnji.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top