Vi ste ovdje
Home > Magazin > Moj vrt > Općina Novi Grad organizira predavanje: Mehanizacija u biljnoj i animalnoj proizvodnji

Općina Novi Grad organizira predavanje: Mehanizacija u biljnoj i animalnoj proizvodnji

Nakon što su u vijećničkoj sali Općine Novi Grad Sarajevo svečano uručeni  certifikati i CD-vi za 36 sugrađana koji su prošli edukaciju „Plastenička proizvodnja i proizvodnja povrća na otvorenom”, održano je i drugo tematsko predavanje iz oblasti voćarstva.

Predavanje je održao dr. sc. Besim Salkić, docent, predavač na predmetima: Osnove biljne i animalne proizvodnje, Opšte voćarstvo, Rasadnička proizvodnja i Zaštita voća na Odsjeku agronomije Tehnološkog fakulteta u Tuzli. U toku dvosatnog predavanja dr. Salkić je polaznicima praktično demonstrirao načine orezivanja i kalemljenja voćaka, a poslije završenog predavanja odgovarao je na brojna pitanja polaznika.

Naredno tematsko predavanje iz oblasti poljoprivredne proizvodnje pod nazivom “Mehanizacija u biljnoj i animalnoj proizvodnji“ održat će se u srijedu, 31. oktobra, sa početkom u 17 sati, u vijećničkoj sali Općine Novi Grad Sarajevo. Predavanje će održati dr. sc. Elvedin Trakić, predavač na predmetu Automatizacija i mehanizacija u poljoprivredi na Odsjeku agronomije Tehnološkog fakulteta u Tuzli.

Na predavanju će se polaznici upoznati sa izborom poljoprivredne mehanizacije i priključnih uređaja u biljnoj i animalnoj proizvodnji, načinu rada i održavanja mehanizacije, te opravdanosti investicija za nabavku iste. Također će imati priliku saznati više informacija o mehatroničkom principu automatizacije plastenika – staklenika, o neutralizaciji uticaja vremenskih prilika na uzgoj kultura u zatvorenim prostorima, ugradnji senzora vlage zemljišta i toplote, kao i vlažnosti zraka unutar plastenika – staklenika.

Na predavanju će biti govora i o sistemu automatske regulacije ventilacije i navodnjavanja uz mogućnost primjene android aplikacije za nadgledavanje i upravljanje parametra uzgoja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Svi građani koji su zainteresirani za prisustvovanje na navedenom predavanju mogu se prijaviti do  16 sati, 31.10.2018. godine putem telefonskog broja 033 291-253. ili  e-maila: [email protected]

U okviru Programa podsticaja razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2018. godinu Općine Novi Grad Sarajevo planirani su i novčani podsticaji za razvoj poljoprivredne proizvodnje, za koje će se objaviti Javni poziv. U okviru Javnog poziva kandidati će osim za ostale oblasti i vidove poljoprivredne proizvodnje moći aplicirati i za sufinansiranje nabavke nove poljoprivredne mehanizacije i priključnih sredstava, kao i nove opreme koja se koristi u biljnoj i animalnoj proizvodnji.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top