Zdravlje

Bobičasto voće i mozak

Svi znamo da s našim starenjem stari i naš mozak. Naravno, ta činjenica nam se ne sviđa, pa se dosta često provode istraživanja u nadi da će se barem malo usporiti ovaj, za sada nezaustavljiv, proces.
Jedno od takvih istraživanja provela je dr.sc. Elizabeth E. Devore zajedno sa saradnicima, te objavila dobivene rezultate u Annals of Neurology.
Istraživači su koristili podatke semikvantitativnog upitnika učestalosti konzumiranja namirnica iz Nurses’ Health Study, koji su se počeli prikupljati početkom 1980-tih te su davani svake četvrte godine. 1995. započeli su s mjerenjm kognitivnih sposobnosti 16 010 ispitanika koji su imali iznad 70 godina čiji su daljnji razvoj pratili svaku drugu godinu sve do 2001.

Rezultati su sugerirali da je učestalija i oblinija konzumacija borovnica i jagoda povezana sa sporijom stopom kognitivnog propadanja te da se unosom istog kognitivno starenje može odgoditi čak za 2,5 godine!
Ovi plodovi sadrže visoke razine antioksidansa, spojeva koji štite stanice od oštećenja izazvanog štetnim slobodnim radikalima.

Sićušno voće, osim toga, može promijeniti način komunikacije neurona skrivenih u mozgu. Ove promjene u signalizaciji mogu spriječiti upalu u mozgu koja doprinosi oštećenju neurona i poboljšava motoričke i kognitivne sposobnosti.

Tamno bobičasto voće poput borovnice i kupine bogato je antocijanom, koji spriječava i usporava razvoj bolesti očiju kao što su makularna degeneracija (degeneracija žute mrlje u središtu mrežnjače) i katarakta. To voće jača kapilare koji snabdjevaju oči krvlju i nutrijentima.
Sok i sušeni plodovi brusnice preporučuju se ljudima koji su izloženi dugotrajnom stresu, kao i onima s kardiovaskularnim problemima.
Kako bi sebi osigurali zdravi život, ali i zdravo starenje, konzumirajte što raznovrsniju paletu voća i svakako osigurajte mjesto i za ovu vrstu,a s obzirom da je proljeće usudite se i zasadite neke od ovih voćaka u svom vrtu.

Izvor: definicijahrane.hr

Akos.ba i Dobrekalorije.ba

Povezani članci

Back to top button