Islamske temeU Fokusu

Blagodati vode i hurmi

Poslanik Muhammed, sallalahu alejhi ve sellem, je hurmama, kao hrani vjernika, pridavao posebnu pažnju. Allah Svemogući palmu i hurmu spominje na mnogo mjesta u Kur’anu i obavještava nas da su hurme hrana stanovnika Dženneta.

”I Mi s neba čistu vodu spuštamo.”(Al-Furkan, 48)

VODA (Ma’)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „ Najbolje piće na ovom i budućem svijetu je voda.“ Najbolja voda je ona koja teče prema istoku, onda ona koja teče prema zapadu. Voda koja teče preko zemlje je bolja od one koja teče preko kamenja. Kvalitet vode ćemo prepoznati po njenoj bistrini, čistoći, odsustvu mirisa i okusa, udaljenosti od izvora i dubini. Rijeka Nil posjeduje većinu ovih kvaliteta.

Hipokrat je rekao: „Izbjegavajte pijenje vode na pun ili potpuno prazan stomak, osim u nuždi.“ Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je praktikovao piti vodu koja je odstajala neko vrijeme. Džabir prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bio žedan, pa je rekao: „ Ako imate vode koja je odstajala neko vrijeme dajte mi nju, a ako nemate, onda ću se napiti svježe vode.“ Ovaj hadis bilježi El-Buhari. Hladnu vodu treba izbjegavati jer ona izaziva kašalj i promuklost. Konstantno pijenje hladne vode dovodi do osipa, upale sluzne opne i bolova u grudima. Međutim, hladna voda je dobra u slučaju groznice.

Udjeljivanje vode jedna je od najvrednijih vrsta sadake. Sa’d b. Ubade je pitao Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: „Koja ti je sadaka najdraža?“ Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,je odgovorio: “Voda.“ (Ebu Davud) Treba znati da napajanje žednog čovjeka ili životinje vodom, uzrokuje prštanje grijeha.

Veoma topla voda umiruje seksualni nagon, odmara stomak i usporava i prekida probavu, ali dobra je za starije osobe, kao i one koje pate od epilepsije i glavobolje. Kišnica je najbolja voda i koristi se protiv mnogih bolesti, zato što je „laka“ a uz to posjeduje i Allahov, dželle šanuhu, blagoslov. „Mi s neba spuštamo vodu kao blagoslov…“ (Kaf : 50)
Stajaća voda je veoma loša. Najbolja voda je Zemzem. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao da je Zemzem voda za piće i da liječi mnoge bolesti. Ovaj hadis prenose El-Buhari i Muslim. Voda sa česme i vrela je teška zato što nije izložena suncu i vazduhu. U svakom slučaju, najlošija voda je ona koja teče kroz olovo ili led.

Mi šaljemo vjetrove da oplođuju (da oblake obilno ispune vodom), a iz neba spuštamo kišu da imate šta piti – vi niste vlasnici njenih spremišta.” (Hidžr, 22).

HURME

Poslanik Muhammed, sallalahu alejhi ve sellem, je hurmama, kao hrani vjernika, pridavao posebnu pažnju. Allah Svemogući palmu i hurmu spominje na mnogo mjesta u Kur’anu i obavještava nas da su hurme hrana stanovnika Dženneta.

“Ajet je poput hurme. Svaki put kad je žvaćeš, osjećaš njenu slast.” Ibn Kajjim
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „Neka vaše žene jedu hurme, jer koja god od njih bude jela hurme, rađat će djecu sa lakoćom.“ Što se tiče svježih hurmi, one su bile Merjemina hrana, a da je bilo nešto bolje od njih, ona bi ih svakako jela. Allah, dželle šanuhu, kaže: „Zatresi palmino stablo, posut će po tebi datule svježe.“ (Merjem : 25) Neki ashabi su znali kiseliti hurme, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je praktikovao piti taj sok danima. Među hadisima koji govore o hurmama je i onaj u kome stoji da jedenje hurmi štiti od kolike (jaki trbušni bol koji se javlja kao čupanje i zavijanje).

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je uzgajao hurme koje su zvali ‘adžavat’ ili „adžweh“. Sunnet je prekinuti post sa hurmama. Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „Ko god nađe hurme neka se njima omrsi, a ko ne može neka se omrsi vodom, zato što je ona uistinu čista.“ Ovaj hadis bilježi En-Nesai.

Hurme jačaju snagu i potenciju, posebno kada ih koristimo sa sjemenkama drugog voća. Ako ih jede osoba sa upalom oka, imat će problema sa glavoboljom. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao da hurme i grožđe ne smiju biti pokiseljeni zajedno. Negativni efekti jedenja hurmi se neutrališu jedenjem badema i maka.

HURME NEOPRAŠENE ŽENSKE (Busr)
Ovakve hurme u tople i suhe, pospješuju rad slezene i proizvodnju pljuvačke. Imaju negativne posjedice kada ih koristimo kao otopine, klistire ili supozitorije.

HURME SVJEŽE (Rutab)
Svježe hurme su tople i vlažne. Prouzrokuju vjetrove. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je zabranio stavljanje svježih hurmi u bilo koju vrstu ekstrata ili infuzija.

HURME NEOPRŠENE NEZRELE (Belah)
Ove hurme su tople i suhe, a kada su zrele onda su hladne. Obe vrste zacrnjuju stomak. Ibn Medže prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Jedite svježe i sušene hurme zajedno, zato što je šejtan rekao da je Adem, sallallahu alejhi ve sellem, živio onoliko dugo koliko je jeo svježe i sušene hurme zajedno. „ Prema drugom hadisu jedenje hurmi čini šejtana tužnim. En-Nesai također prenosi ovaj hadis, ali dodaje a ovaj hadis nije pouzdan.

I jedite i pijte, samo ne pretjerujte; On ne voli one koji pretjeruju.“ (El-A’raf, 31)

Literatura:

Džemalaluddin Abdurrahman Es-Sujuti…“Vjerovjesnikova medicina“

Za Akos.ba priredila: Ilma Tajar

Povezani članci

Back to top button