fbpx
Umjetnost

Blagaj: Otvorena izložba kaligrafskih radova Muniba Obradovića

Obradovićevi kaligrafski radovi i kompozicije, pored brojnih drugih značajnih mjesta, krase i sahat kulu iznad Kabe u Meki

U sklopu manifestacije Dani Mevluda i zikra sinoć je u Musafirhani Blagajske tekije Mostarski muftija Salem Dedović otvorio izložbu kaligrafskih radova Muniba Obradovića pod nazivom „Zikr kalema“, javlja Anadolu Agency (AA).

Muftija Dedović je naglasio da je Obradović jedno od najzapaženijih imena na aktualnoj suvremenoj kaligrafskoj sceni, sa bojnim svjetskim priznanjima, te izrazio zadovoljstvo što je ovogodišnje Dane mevluda i zkira obogatio sa 34 impozantne postavke, svjetskih razmjera.

„Kaligrafija je most među kulturama i umjetnostima koja otvara vidike“, kazao je između ostalog muftija Dedović, navodeći kako je ponosan činjenicom da je Obradvić Mostarac koji se nakon stečenog znanja, vještina i brojnih priznanja kao vrhunski kaligraf vratio u svoje rodno mjesto kako bi znanje prenio mladim naraštajima.

Zadovoljstvo izložbom u Blagaju za vrijeme Dana mevluda i zikra, iskazao je i sam umjetnik koji je svečanost započeo učenjem Kur’ana. Potom je predstavio 34 postavke rađene ručnom izradom, koristeći tehniku akrilik, ebru, tintu i čisto zlato na impregniranom crnom papiru.

„Kaligrafska djela su izraz ljubavi, jer vjernika motivira ljubav prema Alahu da napiše najljepša djela. Zbog toga ova umjetnost daje smirenost, a onaj tko se bavi kaligrafijom donosi smirenost“, između ostalog, je kazao autor govoreći o svojim djelima i duhovnim nadahnućima pri ispisivanju svetih tekstova.

Izložbu je veoma značajnom ocijenio i ministar obrazovanja, kulture i sporta HNŽ-a Rašid Hadžović istaknuvši da Obradovićevi kaligrafski radovi i kompozicije, pored brojnih drugih značajnih mjesta, krase i sahat kulu iznad Kabe u Meki.

„O njegovim umjetničkim postignućima zasigurno najviše i najbolje govore, a i svjedoče, sama njegova djela i ljepota ispisanih sadržaja. A nas sviju treba radovati da se kaligrafija – umjetnost lijepog pisanja, još uvijek njeguje, uči i razvija. Važnost kaligrafije u historiji kulture ogromna je svuda gdje je prepisivanje svetih tekstova imalo samo po sebi duhovnu vrijednost. Upravo zato je karakterizira i izdvaja postizanje izuzetne estetske uravnoteženosti i pokazivanje osjećaja“, rekao je ministar Hadžović zadovoljan što mlade generacije u Mostaru imaju mogućnost učiti kaligrafiju od vrsnog stručnjaka.

Munib Obradović, rođen je 1971. godine u Mostaru. Arapskom kaligrafijom bavi se više od dvadeset godina, a počeo je kao samouki mladić, da bi svoj razvoj doživio na studijima u Kairu. Tokom svog školovanja Obradović je učio šest stilova kaligrafije na tradiciji (sulus, nesh, divani, dželi divani, rika’, talik). Kao vrstan kaligraf se afirmirao na prestižnim svjetskim natjecanjima. Dodijeljene su mu značajne nagrade u Istanbulu, Kuvajtu, Lahoreu, Abu Dabiju i Alžiru što su veliki uspjesi. Njegovi kaligrafski radovi i kompozicije pored brojnih drugih značajnih mjesta krase kraljevsku sahat kuli iznad Kabe u Meki.

Zbog velikog interesa za kaligrafiju, Munib Obradović će u utorak, 17. maja u Blagaju s početkom u 20.30 sati održati predavanje o ovom umjetničkom izričaju, a izložbu svi zainteresirani, koji večeras nisu bili u mogućnosti imaju priliku pogledati do 19. maja ove godine u Musafirhani Blagajske tekije.

Akos.ba

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button