Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > BKC Frankfurt: Dova pred polazak prvačića u školu

BKC Frankfurt: Dova pred polazak prvačića u školu

Dova je vrlo važna stvar u životu svakog čovjeka. Ona je duhovna snaga, oslonac.

Preporučuje se upućivanje dove u svim životnim prilikama, jer Allah Uzvišeni voli da čuje glas Svog roba u kom Ga moli za neku od svojih potreba.

Odgajajući mlađe naraštaje u duhu islama, veoma je važno ukazivati im na značaj i vrijednost dove.

Tradicija

U BKC-a Frankfurt se već dugi niz godina piše lijepa priča, a na temelju navedenog. Naime, ukazujući svojim najmlađim džematlijama da se velike stvari počinju dovom, tradicionalno se organizuje učenje dove za prvačiće. Kada prvi dan polaze u školu, djeca  prvo idu u džamiju i zatim dovom kreću u školu. Za prvačiće BKC Frankfurt pripremi i prigodne poklone, kako bi ih uveselio u njihovom velikom danu.

Dana 13. augusta tekuće godine, istime su obradovani ovogodišnji polaznici prvog razreda: Džafić Tarik, Alić Muhamed, Avdić Kenan i Alagić Eman. Sreća i uzbuđenje na njihovim licima su bili očiti. Mališani su pozorno slušali riječi Munir efendije Hodžića, koji im je poželio sreću u prvom velikom koraku u njihovim životima. Dovi koja je proučena prije polaska prvačića u školu, prisustvovali su i njihovi roditelji, rođaci i prijatelji, dijeleći sreću i ponos ovoga dana. Polazak djece u školu veliki je događaj, kako za mališane, tako i za njihove roditelje. Veliki broj pedagoga i dječijih psihologa slaže se u stavu da je za formiranje ličnosti i karaktera veoma bitan period u kome mališani polaze u školu, jer je to vrijeme kada dijete najviše uči, usvaja i upija znanja oko sebe.

Dijete je samo po sebi kreativno, jedinstveno i aktivno biće, a upravo ovakve aktivnosti za djecu će ih vezati da vjeru i zajednicu, te ih učiniti svjesnim da su to njihova okrilja. Djeca odlakom u školu stiču brojna iskustva, znanja, upoznaju razna osjećanja, a dova predstavlja najljepši uvod u dane koji ih očekuju. Ova priča iz BKC-a Frankfurt zasigurno može poslužiti kao primjer i drugima, te se nadamo da će tradicija ovog džemata biti prepoznata i prihvaćena i u drugim zajednicama.

U hadisu se kaže: „Gospodar je, uistinu, stidljiv i plemenit, zastidi se Svoga roba kad mu podgine ruke da ih vrati prazne.“

Molimo Allaha Uzvišenog da primi dovu koja je proučena ovim povodom i da mališanima učini uspješnim njihove školske dane.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top