Islamske temeU Fokusu

Bježanje ili skrivanje u kući, neće otjerati životna iskušenja

Dunjaluk je lijep, ali je također i tegoban. Iskušenja su životne činjenice s kojima se svako ljudsko biće mora suočiti i nositi. Niko ne može hoditi dunjalukom a da se, prije ili kasnije, ne suoči sa nekom vrstom poteškoća. Bježanje ili skrivanje u kući, neće otjerati životna iskušenja, nego će ih dovesti u vašu kuću.

“Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote, i ljetine. A ti obraduj izdržljive” (El-Bekare, 155)

Nije samo ljepota dunjaluk iskušenje za nas. Sve na ovom svijetu je iskušenje. Kao što su dobre stvari iskušenje kojim se testira naša zahvalnost i teškoće su iskušenja od Allaha. U cilju izgradnje našeg povjerenja, moramo prihvatiti ovaj svijet onakvim kakav on jeste. Dunjaluk nije savršen, baš kao što ni mi nismo savršeni. Dunjaluk je lijep, ali je također i tegoban. Iskušenja su životne činjenice s kojima se svako ljudsko biće mora suočiti i nositi. Niko ne može hoditi dunjalukom a da se, prije ili kasnije, ne suoči sa nekom vrstom poteškoća.
Bježanje ili skrivanje u kući, neće otjerati životna iskušenja, nego će ih dovesti u vašu kuću. Moramo shvatiti da je ovaj svijet mijesto iskušenja i da od toga niko ne može pobjeći. To znači da, živjeli mi život vani ili se povukli u kuću zbog straha od njih, iskušenja će svakako doći. Pa, da li ćete se onda zabiti u kuću? Ima mnogo toga da se uradi na dunjaluku. Toliko dobra možemo da uradimo. Toliko života kojeg možemo osjetiti. Toliko načina i metoda putem kojih ovaj svijet možemo učiniti boljim mjestom življenja.

Iskušenja će uvijek biti na tom putu i to je priroda ovog svijeta. Život se vrti u krug, imamo dobre periode i loše periode u životu. Iskoristimo ta dobra vremena da uložimo više napora, što će nas pogurati kroz loše vremenske periode u kojima ćemo, prije ili kasnije, završiti. Stvarnost je takva da mi ustvari ne možemo mijenjati prirodu ovog svijeta, jedino što možemo da mijenjamo jeste naš pristup i način kako da se s njime nosimo. Allah nas je obdario sa velikim sposobnostima i talentima, upotrijebimo te sposobnosti da pomognemo Njegovim stvorenjima kako bi ovaj svijet učinili mjestom boljeg života. Upravo je to način kako da budemo od onih koji su najbolji u svojim djelima.

Izvor: Ismail Kamdar „Best of Creation – An islamic guide to self-confidence“

Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić

Povezani članci

Back to top button