Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Bosna International Forum: Uspostaviti urede za dijasporu za građane koji žive van BiH

Bosna International Forum: Uspostaviti urede za dijasporu za građane koji žive van BiH

Bosna International Forum, koji je godinama postojao kao ideja, trenutno prerasta u s ciljem omogućavanja stvaranje centralnog mjesta susreta bosansko-hercegovačkih stručnjaka i uspješnih osoba koje iza sebe imaju rezultate i uspjehe, kako u BiH tako i u inostranstvu.

Dva osnovna cilja i pravca Bosna International Foruma su uspostavljanje ureda za dijasporu na lokalnim nivoima vlasti i ostvarivanje potencijala i upošljavanje neiskorištenih resursa BiH. U saradnji sa lokalnim nivoima vlasti radi se na uspostavljanju ureda za dijasporu koji će u svakom trenutku stajati na raspolaganju građanima koji žive i rade van BiH.

Pored servisa čija bi svrha bila pružanje raznovrsnih usluga i zastupanje potreba građana BiH sa inostranim mjestom prebivališta, jedan od ciljeva ureda za dijasporu je i redovno izvještavanje o pozitivnim dešavanjima iz njihovih lokalnih sredina i domovine. Na ovaj način, informacije o tačnom broju i mjestu prebivalištu bh. građana u svijetu bi postale dostupne u realnom vremenu i ostvarila bi se redovna komunikacija.

Drugi cilj BIF-a je iskorištavanje vlastitih resursa i potencijala kojima raspolaže naša zemlja. Stavljajući resurse na raspolaganje domaćim i stranim investitorima i dijaspori omogućila bi se realizacija projekata osmišljenih od strane stručnih osoba, koje su već dokazale da se u Bosni i Hercegovini može postići značajan uspjeh i napredak.

Kroz neformalna druženja i okupljanja BIF je prve rezultate realizovao u nekoliko općina, a s partnerskim općinama su uspostavljeni ili su u fazi pripreme tri ureda za dijasporu. Uz ulaganja domaćih investitora i građana BiH u Livnu je pokrenut i prvi projekt kojim se obrađuje 150 dunuma neiskorištene zemlje. Projekt je već polučio prve rezultate, a to su otvaranje stalnih radnih mjesta, te ostvarivanje direktne koristi investitorima među kojima su bh. građani iz zemlje i inostranstva.

Ova zamisao je dobila formalno-pravni oblik kroz Bosna International Forum koji će se održati od 7. do 9. aprila u hotelu Malak Regency u Sarajevu, i agenciju Bosna International Investment. Pored predstavljanja budućih projekata, bit će prezentovan i modul ureda za dijasporu. Drugi dan Foruma rezervisan je za detaljnije upoznavanje sa projektima koji predviđaju otvaranje oko 300 radnih mjesta, a planirani su i tematski okrugli stolovi na kojima će se tražiti rješenja za probleme sa kojima se susreće bh. društvo.

Forum će voditi Goran Milić, a specijalni gost je Ademir Kenović bosansko-hercegovački reditelj, producent i scenarista, kao i autor dokumentarnog serijala “Hoću kući”, u produkciji AlJezeera Balkans.

Na Forumu se očekuju i gosti iz Indonezije, Malezije, Turske i nekoliko zemalja Evropske unije, načelnici općina iz BiH, kao i stručnjaci iz raznih sektora i predstavnici kompanija iz BiH i svijeta.

klix.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top