Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Istaknuti Bošnjaci > Biografije 100 Bošnjačkih imama: hafiz Mehmed Teufik ef. Okić (1870-1932)

Biografije 100 Bošnjačkih imama: hafiz Mehmed Teufik ef. Okić (1870-1932)

 Mehmed ef. Okić rođen je u Jajcu, gdje je stekao osnovno obrazovanje. Nakon završene ruždije Mehmed ef. odlazi u me­dresu u Banja Luku, gdje su mu muderrisi bili Smail ef. Skopljak i hfz. Ibrahim Maglajlić, tuzlanski i banjalučki muftija a kasnije i reisu-l-ulema (1930-1936). Iz Banja Luke odlazi u Istanbul, gdje završava teološke studije i stječe diplomu hafiza po sedam kira- eta. Po završetku školovanja Mehmed ef. se vraća u svoju domo­vinu.

Mehmed ef. bio je imam, muderris, član Ulema-medžlisa, zamjenik reisu-l-uleme dvadeset i tri godine, dvije godine vršilac dužnosti reisu-l-uleme (nakon ostavke Sulejman ef. Šarca). Bio je dobar vaiz i predavač. Držao je predavanja širom Bosne i Herce­govine. Pored objašnjavanja propisa vjere, Mehmed ef. je zagova­rao i savremeno obrađivanje zemlje, izučavanje modernih zanata i slanje djece u svjetovne škole.

Spadao je u red naših najobrazovanijih alima. Cijeli svoj ži­vot proveo je s knjigom u ruci. Njegova biblioteka brojala je ne­koliko hiljada odabranih knjiga s područja svih disciplina islam­skih nauka. Mehmed ef. bavio se i književnim radom. Proučavao je književnost bosanskohercegovačkih muslimana na orijental­nim jezicima.

Posebna zasluga Mehmed ef. jeste u činjenici da je obrazo­vao nebrojen broj imama. Još dok je bio muderris Osman-kapetanove medrese u Gračanici dolazili su mu učenici iz cijele Bosne i Hercegovine, koje je on podizao u vrijedne i obrazovane imame. Naime, podizati i odgajati uspješne imame može samo osoba koja je i sama imam i koja dobro poznaje prirodu imamske misije. Mehmeda ef. krasila je čednost i skromnost. Služio je kao primjer takwa-sahibije (iskrenog i pobožnog čovjeka) i čovjeka čvrstog karaktera.[1]


[1] Vidi više: Mahmud Traljić, Istaknuti Bošnjaci, str. 260-264.

Preuzeto iz knjige: "100 bošnjačkih imama iz perioda 1912-2012"

Priredili: Ekrem Tucaković, Abdulgafar Velić i Mirnes Kovač;

format: A5; br. str. 224; povez tvrdi

Izdavač: El-Kalem

Narudžbe: http://elkalem.ba/index.php/100-bosnjackim-imama-iz-perioda-1912-2012.html

Akos.bA

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com