Kutak za ženu

Biljni čajevi za mršavljenje

Trenutno, postoje razni proizvodi na tržištu koji će vam pomoći da mršavite, uključujući posebnu dijetnu hranu i pića, dodatke prehrani i tablete, ali postoji  i druga opcija, a to je prirodnim putem uz pomoć biljaka.
Ovdje ćemo vam pomenuti nekoliko biljnih čajeva koji stimuliraju metabolizam i povećavaju potrošnju energije te tako potiču mršavljenje.

Čaj od mente (metvice) i limuna

Priprema: Za jednu šolju čaja treba vam  1-2 čajne kašike sušene mente koju prelijete sa 250 ml vrele vode. Ostavite da odstoji 5 minuta, procijedite , a zatim dodajte 1-2 čajne kašike limunovog soka.

Kako djeluje:  Menta pomaže pri razgradnji masnoća te smanjuje apetit. Ona također je poznata kao dobro sredstvo za oslobađanje od stresa .  Menta je bogata kalijem, magnezijem, kalcijem, fosforom i  dobar je izvor energije.  Kalij koji se nalazi u metvici je važan za ravnotežu intersticijske tekućine u ljudskom tijelu i igra važnu ulogu u regulaciji otkucaja srca. Magnezij je važan za metabolizam.  Sudjeluje u više od 300 enzimatskih sistema, u stvaranju  energije, u procesima koagulacije i transportu glukoze u stanicu. Ostale vitalne hranjive tvari pronađene u menti su  cink, bakar, mangan, vitamin C, niacin i folna kiselina. Također sadrži omega-3 masnih kiselina i vitamina A. Vitamin C iz limuna pomaže pri oslobađanju masnoća iz tkiva i njihovom sagorijevanju.

Zeleni čaj sa đumbirom

Priprema: Za jednu šolju čaja narežite na kriške 2 cm đumbira. Zajedno sa čajnom kašikom zelenog čaja prelijte sa 250 ml vruće vode. Ostavite da odstoji 5 minuta, a zatim procijedite.

Kako djeluje: Đumbir se koristi stoljećima kao prirodni lijek za mnoge različite bolesti, od kojih se mnoge odnose na stimulaciju probavnog trakta. Đumbir kao jak antiseptik uravnotežuje crijevnu floru jer uništava bakterije truljenja, a pomaže u razvoju bakterijama kiselog vrenja te potiče crijevnu peristaltiku. Aromatični sastojci  đumbira zajedno s taninom iz zelenog čaja povećavaju potrošnju energije u organizmu.

Čaj od koprive

Priprema: Za jednu šoljicu čaja treba vam  1-2 čajne kašike sušenog lišća koprive. To prelijte sa 250 ml vrele vode.  Ostavite da odstoji 5 minuta, pa procijedite.

Kako djeluje: Silicijska kiselina, vitamin C i drugi važni minerali (magnezij, kalcij, kalij…) iz koprive zajedno pojačavaju sagorijevanje masnoća. Kopriva ima blaga diuretska svojstva, koja pomažu pri izlučivanju viška vode i toksina iz tijela, te pročišćavanju krvi.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button