Sportske novosti

Bihać: Mustafa Zulić od djece Ljutočke doline pravi šampione

Ljutočka dolina je lokalitet udaljen tridesetak kilometara od Bihaća.

Stanovnici nekoliko sela smještenih u toj dolini preživjeli su brojne zločine i gubitke, ali im to nije ubilo volju za životom, radom i napredovanjem. Tome u prilog najbolje svjedoče uspjesi Kluba borilačkih sportova Ljutoč – Orašac.

Na početku svog osnivanja, ovaj klub okupljao je više od 100 djece.

Sada, kada se Bihać i Ljutočka dolina suočavaju sa trendom migracija lokalnog stanovništva taj broj je znatno manji, ali trener Mustafa Zulić, kako kaže i u razgovoru za Anadolu Agency (AA) se ne predaje, naporno radi na izgradnji novih šampiona, jer je taj kraj na to navikao.

“Ideja za osnivanje kluba pojavila se 2004. godine, u vrijeme kada sam trenirao u Kickbox centru Bihać kod Zijada Halilovića. Pokrenuo sam sekciju tog kluba sa sjedištem u mjesnoj zajednici Orašac. Djelovali smo četiri godine u okviru Kickbox centra Bihać, odlazili na takmičenja i osvajali medalje. Onda smo na prijedlog trenera Halilovića, 2008. godine osnovali Klub borilačkih sportova Ljutoč-Orašac sa sjedištem u Orašcu. S obzirom da tada nismo imali sportske dvorane ovdje, trenirali smo u sali Medicinske škole, gdje i danas radimo, a na ljeto kada se završi sportska dvorana u Orašcu, treninge ćemo održavati i tamo“, kaže Zulić.

– Volja, rad i disciplina – 

Svaki početak je težak, a počeci Kluba borilačkih sportova Ljutoč-Orašac pokazatelj su čvrste volje i odlučnosti mladosti Ljutočke doline da obnovi život u tom kraju. Trenirali su u hodniku Osnovne škole Orašac u dva različita vremenska termina.

Volja te generacije, rad, trud i uspjesi koje su ostvarivali i sada svjedoče nadljudskim naporima trenera Mustafe Zulića koji cijelo vrijeme od početka rada tog kluba vodi borbu i ulaže velike napore da osigura sredstva potrebna za sportsku opremu, putovanja i boravak na takmičenjima.

“Tokom ovih 15 godina rada i djelovanja našeg kluba, uspjeli smo obezbjediti oko 120.000 KM. Dakle, naši članovi za sve te godine nisu bili obavezni da plaćaju treninge, sportsku opremu i odlazak na sportska takmičenja. To njima puno znači, jer imate sportskih klubova koji imaju problema sa napustanjem kluba, jer roditelji dugoročno nisu u stanju da sve to isfinansiraju. Sve što sam radio, radio sam za klub i tu djecu iz Ljutočke doline. Nisam od toga imao materijalnu i samo su mi sportski uspjesi bili motivacija, a upravo se time i ponosim“, navodi Zulić.

-Sportska dvorana kao nagrada-

Zahvaljujući inicijativi Šemsudina Dedića u to vrijeme premijera Unsko-sanskog kantona, Seada Kadića i zastupnika u Skupštini USK-a i trenera Mustafe Zulića, ideja o izgradnji velike i moderne sportske dvorane u Orašcu ovih mjeseci privodi se kraju i na ljeto bi i zvanično trebala biti otvorena. To će mnogo značiti za taj povratnički kraj, a prilika je to i proširenje turističke ponude u Nacionalnom parku Una čije središte se nalazi upravo u tom kraju.

“Dvorana ima veliki sportski teren i tribine sa pratećim sadržajima kao što su svlačionice, kupatila, toaleti i kancelarije. To nam sada otvara neke nove mogućnosti u pravu turističke ponude, jer se nalazi nadomak vodopada Štrbački Buk i samim tim daje nam mogućnost i ideje za pokretanje više vrsta projekata kao što su ponude za pripreme BiH košarkaških, rukometnih ili odbojkaških reprezentacija, ali i organizaciju državnog prvenstva u borilačkim sportovima jer u tome imamo i određena iskustva kada smo bili organizatori dva državna prvenstva koja su održana u sportskoj dvorani Luke u Bihaću“, ističe Zulić.

Klub borilačkih sportova Ljutoč-Orašac više je puta bio osvajač državnih prvenstava u kickboxu  i Međunarodnog kupa koji se održava u Bihaću.

Imali su i članove koji su nastupali kao bh. reprezentativci koji su nastupali na balkanskim, europskim i svijetskim prvenstvima na kojima su osvajali različite medalje.

Mujo Šušnjar je osvajač Balkanskog prvenstva u ful kontaktu, Šeherzad Zulić vice prvak Balkana u lajt kontaktu, Amir Delić bronzani sa Eurpskog prvenstva u Zadru, a Harun Šahinović je ove godine osvojio Europski kup u Karlovcu.

Piše: Fahrudin Vojić

Akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button