Vijesti iz svijeta

Beograd: Čitanjem imena 1.313 žrtava počelo suđenje za zločine nad Bošnjacima u Kravici

Čitanjem 1.313 imena žrtava, počelo je suđenje osmorici pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za zločine nad civilima u zemljoradničkoj zadruzi Kravice kod Srebrenice 1995. godine, javlja Anadolu Agency.

Optuženi Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoj Batinić, Aleksandar Dacević, Bora Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidosav Vasić optužnicom Tužilaštva za ratne zločine Srbije terete se za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu. Oni su optuženi da su 14. jula 1995. godine u hangaru zemljoradničke zadruge Kravice, opština Bratunac, počinili ratni zločin nad najmanje 1.313 bošnjačkih civila.

U optužnici koju je pročitao zamjenik tužioca za ratne zločine Mioljub Vitorović, navedeno je da su “Nedeljko Milidragović, kao komandir 2. voda 1. čete Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Dragomir Parović, kao pripadnici tog voda, a Aleksa Golijanin i Vidosav Vasić, kao pripadnici 1. voda 1. čete Centra Jahorina, kršeći pravila međunarodnog prava unutar, ispred i u neposrednoj okolini hangara zemljoradničke zadruge u selu Kravice, opština Bratunac, vršili ubistva civila, i to kao masovne likvidacije više stotina civila muškaraca bosanskih muslimana”.

“U ranim jutarnjim časovima 14. jula 1995. godine, ispred hangara Kravica, nakon što su se prethodne noći po naređenju Nedeljka Milidragovića pripadnici 2. voda, kao i pojedini pripadnici 1. voda 1. čete Centra za obuku Jahorina koji su se za tu priliku stavili pod njegovu komandu, rasporedili oko prostorija hangara u kojem je u tom trenutku bio zatvoren veliki broj civila, kao i nakon što su drugi pripadnici MUP-a Republike Srpske, uključujući i NN pripadnike 1. čete Centra Jahorina, počev od 13. jula 1995. otpočeli sa likvidacijama tih ljudi, pucajući u njih kroz otvore hangara iz automatskog naoružanja i ubacujući ručne granate, te na taj način lišili života neutvrđeni broj osoba, Milidragović izdao naređenje da se izvrši i učestvovao u izvršenju ubistva, a Golijanin, Batinica, Dačević, Miletić, Petrović, Parović i Vasić, zajedno sa drugim NN pripadnicima 1. i 2. voda 1. čete Centra Jahorina, postupajući po tom naređenju izvršili ubistvo oko stotinu preživelih civila, među kojima je bilo i ranjenih lica”, navodi se u optužnici.

Dodaje se kako su zarobljene civile “najpre, Milidragović i Golijanin pozivali da izađu na betonski plato ispred hangara, obećavajući da im se ništa loše neće desiti, pa pošto su ovi to i učinili, primorali ih pod pretnjom smrću da pevaju četničke pesme, nakon čega je Milidragović naredio prisutnim pripadnicima 1. čete Centra Jahorina, među kojima Golijaninu, Batinici, Dačeviću, Miletiću, Petroviću, Paroviću i Vasiću da formiraju streljački stroj i zajedno s njim streljaju tu grupu civila, što su oni svi zajedno i učinili, rafalnim pucanjem iz puškomitraljeza i automatskih pušaka, a potom iz neposredne blizine Milidragović pucajući pojedinačnim hicima iz pištolja marke CZ, Golijanin iz ‘škorpiona’, te Batinica i Petrović iz automatskih pušaka ubili one koji su davali znake života”.

Optužnica navodi kako su masovna ubistva, po naređenju Milidragovića u više navrata, nastavljena “sve do večernjih časova” 14. jula 1995.

 “A prisutni pripadnici 1. čete Centra Jahorina pod njegovom komandom i po tom naređenju, Golijanin, Batinica, Dačević, Miletić, Petrović i Parović, zajedno sa drugim NN pripadnicima 1. čete Centra Jahorina, izvršili masovno ubistvo civila koje su drugi NN pripadnici MUP-a RS i VRS-a prethodno lišili slobode i u autobusima i kamionima sukcesivno, u više navrata, dovozili do hangara i predali njima u vlast, pucajući iz vatrenog naoružanja i tako izvršili ubistvo više stotina civila, pa je tako, usled opisanih radnji okrivljenih i drugih pripadnika MUP-a Republike Srpske, uključujući i NN pripadnike 1. čete Centra Jahorina, lišeno života najmanje hiljadu trista trinaest (1.313) civila, čiji je identitet do sada utvrđen i posmrtni ostaci ekshumirani na više lokaliteta u Bosni i Hercegovini: Glogova, Ravnice, Hangar Kravica, Zeleni Jadar, Zalazje, Pusmulići, Blječeva i Budak”, navedeno je u optužnici srbijanskog tužilaštva.

Prije početka suđenja, zahtjev jednog od advokata odbrane prema kojem je traženo izuzeće zamjenika tužioca u ovom predmetu Mioljuba Vitorovića i Brune Vekarića, sud je odbacio, kao i zahtjev da se početak suđenja odloži do imenovanja vršioca dužnosti tužioca za ratne zločine.

Advokat porodica žrtava zločina u Kravici Nikola Čukanović je u pauzi današnjeg glavnog pretresa kazao kako su potezi odbrane najverovatnije bili u cilju odugovlačenja početka suđenja.

“Od ovog suđenja očekujem, pre svega, da žrtve dobiju pravdu. O težini zločina najbolje govori podatak da su dva zamenika tužioca za ratne zločine 50 minuta čitala imena žrtava iz optužnice. Očekujem da će sud postupati u skladu sa zakonom i da će doneti presudu po kojoj će svi za koje se utvrdi da postoji odgovornost, dobiti adekvatnu kaznu”, rekao je Čukanović.

Krivično vanpretresno veće Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je 21. marta 2016. potvrdilo optužnicu Tužilaštva za ratne zločine od 21. januara te godine, kojom je pomenutoj osmorici  stavljeno na teret izvršenje krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Suđenje je prvobitno zakazano za decembar prošle godine, ali je odgođeno jer je odbrana uložila zahtjev da se prije početka postupka upozna sa identitetima zaštićenih svjedoka. Taj zahtjev je usvojen te je odbrana upoznata sa identitetima zaštićenih svjedoka, koji su uglavnom žrtve ili svjedoci očevici krivičnih djela navedenih u optužnici.

Svi optuženi su u oktobru, na pripremnom ročištu, kako su tada izjavili njihovi advokati, negirali krivicu. Oni bi se danas, u nastavku suđenja, trebali i zvanično izjasniti o optužbama koje im se stavljaju na teret.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button