Liderstvo i menadžment

Avantura promjene: Naši darovi su produkt naše kreativnosti

Darovanje sitnica

Ponekad poklanjamo sitnicu kao znak pažnje. Pri tome nije važna vrijednost te sitnice, važniji je sam čin poklanjanja. Netko se sjetio da nekome nešto pokloni.  Naravno da u tome treba onda imati više duha, ukusa i šarma. Kod poklanjanja sitnica itekako dolazi u obzir korištenje vlastitih kreativnih sposobnosti. Sitnica ne može zadiviti onoga drugoga svojom vrijednošću, pa onda mora biti zanimljiva po svojoj originalosti, ljepoti, načinu pakovanja, trenutku koji želi podcrtati…

Pokloni radi reda

Kao što ponekad komuniciramo s drugima bez mašte i emocija, reda radi, tako ponekad ljudi poklanjaju jedni drugima darove koji nemaju vrijednosti ni za one koji poklanjaju ni za one koji dobivaju takav dar. Takvi su predmeti po svojim karakteristikama često protivni samom činu darovanja. Ako ne znamo šta bismo nekome poklonili, to znači da slabije poznajemo tu osobu pa možemo pokloniti poklon kako nam nalaže bonton. Ako naš dar nije bliski oblik komunikacije nego forma, moramo ostati u toj formi. Kao što se u poslovnom svijetu pozdravljamo na jedan način, a u privatnom životu na drugi, tako se i naši darovi razlikuju. Želimo li prekinuti takvo pravilo, moramo zato imati posebnog duha i dara pa je onda osobito važno što ćemo darovati i hoće li se dar svidjeti onome kome ga poklanjamo.

Darovi koji to nisu

Ako se želimo nekome za nešto zahvaliti, onda mu ponekad, jer je tako zgodnije i jer ćemo izbjeći da se ta osoba uvrijedi, umjesto novca dajemo – dar. Takav poklon je praktična upotrebna potrošna roba pa na taj način direktno zamjenjuje novac, ili je takav predmet skup pa se može smatrati da je njegova vrijednost ponajprije u njegovoj cijeni. Zlatni predmet, na primjer, ne kupuje se koji put kao lijepi predmet nego ponajprije kao zlato, dakle određena vrijednost.

Zaključak

Sve što radimo nas odaje. Svaki dar koji drugima dajemo govori o nama. Poklon je zahvalnost, udica i formalna stvar. On govori o tome koliko imamo duha i šarma i koliko smo se potrudili da to i uz pomoć tog dara pokažemo.

Izvor: ”Avantura osobne promjene”

Autor: Ljubica Uvodić-Vranić

Za Akos.ba priredila: Emina Džomba

Povezani članci

Back to top button