Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Arif Kovačević: Deklaracija je izglasana u Livnu, ali je napisana u Mostaru

Arif Kovačević: Deklaracija je izglasana u Livnu, ali je napisana u Mostaru

Stranka demokratske akcije jedina je politička partija koja je reagirala i osporavala mogućnost da jedan ovakav morbidan dokument uopće dođe na dnevni red sjednice, u čemu je ostala usamljena sa svoja dva zastupnika. Važno je napomenuti da je i zastupnik Jozo Sliško, koji je svoj mandat dobio kao predstavnik SDP-a, glasao za spornu Deklaraciju. Predstavnici SNSD-a bili su suzdržani po ovom pitanju.

Piše: Nedim HASIĆ

Krajem januara ove godine hrvatski poslanici u Skupštini Kantona 10 u Livnu izglasali su Deklaraciju o političkoj situaciji s obzirom na presudu Haškog tribunala šesterici hrvatskih čelnika “Herceg-Bosne” osuđenim za udruženi zločinački poduhvat iz vremena Domovinskog rata, Izborni zakon i pokušaje brisanja naziva hrvatski iz naziva institucija. U Deklaraciji presudu Prliću i ostalima u Hagu potpisnici vide kao politiku zatiranja Hrvata.

“Presude hrvatskoj šestorki su samo pokušaj završetka protuhrvatske i protupravne politike, potpomognute sve jačom težnjom bošnjačkog korpusa u Federaciji da se od Federacije, ako ne i od čitave BiH, stvori bošnjačko-islamski kalifat u srcu Europe”, navodi se, između ostalog, u Deklaraciji. U tekstu stoji i to kako se u Federaciji pokušava zatrati sve što je hrvatsko, jer “očito da smo suočeni s jasnim planom našeg istrebljenja, a ne s nepoznavanjem činjenica”, pa se hrvatski predstavnici pozivaju da počnu ostvarivati “hrvatsko pravo na treći entitet”.

“Hrvati u BiH su konstitutivan narod i nećemo dozvoliti daljnje pokušaje sistemskog diskriminiranja Hrvata”, stoji u Deklaraciji, zbog koje je Klub Bošnjaka povukao pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

“Deklaracija će, s obzirom na presudu Haškog suda šesterici hrvatskih čelnika iz vremena Domovinskog rata, Izborni zakon i pokušaj brisanja naziva hrvatski iz naziva institucija, svoj epilog naći na Ustavnom sudu Federacije BiH”, navodi se u saopćenju livanjske kantonalne SDA. Iz te stranke ističu kako Deklaracija “nije ništa drugo nego ‘napad’ na drugi narod kojeg se bez presuda optužuje za rušenje BiH, što bi se u drugim područjima nazvalo poremećajem ‘projekcije’, pogotovo što se traži promjena Daytonskog mirovnog sporazuma radi trećeg entiteta kao predizborna želja i jedini argument za dobivanje glasova jer ništa drugo određena politika nema za ponuditi”.

Famozna Deklaracija uvrštena je, inače, na prijedlog Kluba Hrvata naknadno u dnevni red Skupštine, a o tome i načinu na koji je napisana i usvojena za Stav govori Arif Kovačević, predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini Kantona 10.

Opširnije na portalu Stav.ba.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top