Vijesti iz zemlje

Apel Udruženja Pomozi.ba: Porodica Smajlović ostaje bez krova nad glavom

- Mala Esma ostala je bez oca mjesec dana prije prvog rođendana, brat treba da se rodi za mjesec dana, a porodica 30. maja ostaje bez krova nad glavom

SARAJEVO (AA) – Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za rješavanje stambenog pitanja za porodicu Smajlović, malu Esmu, koja je ostala bez oca dan pred svoj prvi rođendan, i brata koji treba da se rodi za mjesec dana, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ni Esma ni njen brat neće imati oca kao oslonac kroz život. Esma neće imati oca da je drži za ručicu u prvim godinama života, neće imati oca da je uči da vozi bicikl, neće imati oca da je isprati u školu, neće imati oca koji će joj biti na svadbi…”, navode iz Pomozi.ba.

Dodaju da je otac Selman Smajlović 12. februara 2021. izgubio bitku za život i nije dočekao prvi rođendan svoje kćerkice, umro je dan prije rođendana te joj nije uspio kupiti ni poklon, za koji je skupljao novac.

“Mala Esma živi s majkom, dedom, nanom i amidžom, a žive u Tetovu kod Zenice. Ova petočlana, uskoro šestočlana porodica živi u trošnoj, neuslovnoj kućici iz koje treba da isele do 30. maja, kada ostaju bez krova nad glavom”, saopšteno je iz Udruženja Pomozi.ba.

Dodaju da porodica živi od 240 KM plate koju Esmin dedo Elvir prima iz rudnika Zenica gdje je na čekanju i 23 KM dječijeg doplatka. Dok plate režije i lijekove za Elvira, ostane im jako malo za svakodnevne potrebe te kažu da kupuju onoliko koliko mogu, kada poplaćaju režije. Kiriju ne plaćaju, jer im je kuću na korištenje ustupio komšija, koji sada istu prodaje.

“Apelom želimo da riješimo stambeno pitanje ovoj porodici, i osiguramo sve neophodne stvari kako za Esmu tako i za njenog brata koji će se ako Bog da roditi živ i zdrav”, kažu u udruženju.

Za sve one koji žele direktno kontaktirati porodicu Smajlović, mogu pozvati dedu malene Esme, Elvira Smajlovića na broj 061 878 950.

“Pomoći možete putem broja 17013, broja koji je jedinstven za sve operatere u BiH, a putem kojeg donirate 2 KM. Za novčane donacije tu su i opcije doniranja putem PayPal sistema, donacije putem naše platforme www.pomoziba.org, te uplate na domaće i inostrane račune, kao i račun Pomozi.ba organizacije u Austriji”, navodi se u saopštenju Udruženja Pomozi.ba.

akos.ba

Povezani članci