Ekonomija

Analitičari o turskoj kreditnoj liniji: Male firme imaju veliku priliku za povećanje proizvodnje

Vlada Republike Turske je osigurala 50 miliona eura za građane BiH

Ekonomski stručnjaci složni su da sredstva mogu doprinijeti razvoju bh. privrede

Ekonomski stručnjaci iz Bosne i Hercegovine (BiH) smatraju kako je nova kreditna linija, koju je predstavio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tokom zvanične posjete Sarajevu, u iznosu od 50 miliona eura, izrazito povoljna i da u značajnoj mjeri može doprinijeti razvoju bh. privrede ako bude iskorištena na efikasan način, javlja Anadolu Agency (AA).

Stručnjak iz oblasti razvojne ekonomije Zlatko Hurtić je u razgovoru za AA izjavio kako bi nova kreditna linija od 50 miliona eura mogla u velikoj mjeri pomoći ekonomskom rastu u cijeloj BiH.

“Riječ je o vrlo značajnoj kreditnoj liniji i o vrlo povoljnom kreditu koji će pomoći bh. ekonomiji. Ovi krediti su više fokusirani na određene skupine i daju veću šansu određenim sektorima, što je samo po sebi dobro. Daju veliku šansu onima koji tek počinju sa vlastitim biznisom. Ovo je dobra prilika za takve osobe koje ipak teže mogu dobiti povoljne kredite u bankama. Zato bih preporučio svima koji žele da se bave biznisom, a posebno mladim ljudima, da iskoriste ove povoljne kredite koji su dogovoreni sa Turskom”, rekao je Hurtić.

Prema njegovom mišljenju, vrlo je važno da se provede dobro organizovana kampanja kako bi se mladi poduzetnici upoznali sa uslovima nove kreditne linije.

“Mislim da je vrlo važno da se uradi medijska kampanja, usmjerena posebno na mlade ljude koji možda i nisu najbolje informisani o tome kako bi što više koristili ove kredite. Bitno je da sve prođe transparentno i da se objasni kakav je pristup tim kreditima”, rekao je Hurtić.

Predstavnici ZiraatBank BH jučer su u Sarajevu već potpisali ugovore s prvih 50 korisnika sredstava iz kreditne linije koju je osigurala turska vlada, a u prisustvu predsjednika Turske i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića. Ukupan iznos kreditne linije je 50 miliona eura, a predstavnici 50 malih i srednjih bh. preduzeća koji su potpisali ugovore dobili su ukupno devet miliona eura, iz prve faze kreditne linije.

Ekonomski stručnjak Duljko Hasić za AA je istakao da je danas u BiH teško doći do povoljnih kreditnih linija za mala i srednja preduzeća.

“U BiH su vrlo rijetke povoljne kreditne linije za mala i srednja preduzeća, tako da je ova kreditna linija od velikog značaja za ekonomiju naše zemlje. Do sada smo imali kreditnu liniju koja se više odnosila na teritorij Republike Srpske, posebno za razvoj poljoprivrede i stočarstva u cilju održivog povratka. To se pokazalo kao izuzetno dobar efekat”, naglasio je ovaj ekonomski stručnjak.

Napominje kako najnovija kreditna linija turske vlade predstavlja pravu finansijsku injekciju za ionako vrlo slabu bh. ekonomiju.

“Ova posljednja kreditna linija Turske za bh. privredu je itekako dobrodošla. Mislim da je riječ o istinskoj finansijskoj injekciji za bh. privredu, a posebno za zapošljavanje ionako velikog broja nezaposlenih osoba. Sigurno da su ova kreditna sredstva uložena sa najboljom namjerom da se pomogne bh. ekonomija koje se nalazi u teškom stanju. Sigurno će pomoći u razvoju malih i srednjih preduzeća. Smatram da građani BiH trebaju iskoristiti ove kreditne mogućnosti koje im se nude”, rekao je Hasić.

Dodao je kako je i tržište u Turskoj otvoreno i pristupačno za proizvode iz BiH, što, kako kaže, nije slučaj sa nekim drugim tržištima gdje postoje razna ograničenja na uvoz iz BiH.

“Do sada smo vidjeli da je Turska mnogo pomogla u razvoju poljoprivrede i stočarstva u BiH, dok je omogućen i uvoz mesa iz BiH u Tursku u značajnim količinama. To je jedno od rijetkih tržišta gdje se iz BiH mogu izvoziti tolike količine određenih proizvoda”, istakao je Hasić.

Turska vlada je i 2012. godine osigurala kreditnu liniju za pokretanje proizvodnje, poljoprivredu i otvaranje novih radnih mjesta, u ukupnom iznosu od 100 miliona eura, čija je posebna namjena bila održivi povratak.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli Izudin Kešetović smatra da krediti turske vlade mogu biti korisni samo ako se upotrijebe za svoju namjenu.

“Mislim da nova kreditna linija Turske može pomoći razvoju i rastu privrede u BiH ako sredstva budu iskorištena u sektorima gdje su najpotrebnija. U poljoprivredi se, naprimjer, može mnogo postići. Turska je na tom polju posljednjih godina mnogo napredovala i mogu nam pomoći sigurno. Sve što ide u investicije i razvoj može pomoći bh. privredi. Važno je i da krediti budu iskorišteni za svoju namjenu. Zato je bitno da se tu postigne dobro praćenje trošenja sredstava”, smatra ovaj univerzitetski profesor.

Na kraju naglašava da BiH i njeni privrednici zasigurno mogu učiti od Turske kada se radi o ekonomiji i jačanju domaće privrede.

“BiH može učiti od Turske kada je riječ o ekonomiji i privredi jer su oni imali veliki rast posljednjih godina, posebno dobru fiskalnu politiku i stabilnu makroekonomiju. Iz njihovog primjera može se vidjeti da je vrlo važno imati dobre razvojne politike kako bi se ostvario ekonomski napredak u zemlji”, istakao je Kešetović dodajući na kraju kako je ipak potrebno povećati trgovinsku razmjenu BiH i Turske.

Akos.ba

Back to top button