Vijesti iz svijeta

Anadolu Agency formira Odjel za praćenje islamofobije

Predsjednik Upravnog odbora i generalni direktor Anadolu Agency (AA) Serdar Karagoz izjavio je na današnjem Prvom međunarodnom simpoziju “Mediji i islamofobija” da će ova novinska agencija u narednom periodu proizvoditi novi sadržaj protiv islamofobije, a jačanjem svoje međunarodne strukture i ustrajati u toj borbi.

Naglasivši značaj održavanja međunarodnih simpozijuma, Karagoz je rekao kako je njihovo održavanje, u prvom redu, bitno zbog traga koji ostavljaju na međunarodnom nivou te zbog činjenice da stavovi izneseni na ovakvim susretima dobiju dodatni značaj na svjetskom nivou.

Ističući da su se oni koji u kapitalističkom sistemu najviše propituju pojam medija pojavili kao mislioci s marksističkim i neomarksističkim pristupom, Karagoz je rekao da je najcitiraniji mislilac u medijima Noam Chomsky. Karagoz je potom podsjetio na definicije medija nekih od svjetski poznatih mislioca te na pristupe i načine izvještavanja pojedinih medija o određenim događajima globalnih razmjera, poput puča u Egiptu u kojem je svrgnut prvi demokaratski predsjednik te zemlje Muhammed Morsi.

Karagoz je podsjetio na naslovnicu portala “New York Timesa” na kojoj je puč ilustrovan vatrometom u Kairu.

Karagoz je dodao da će agencija na čijem se čelu nalazi zaposliti poseban tim, uključujući ljude iz cijelog svijeta, koji će se baviti praćenjem islamofobije.

– Naša jedinica za praćenje islamofobije imat će vijesti povezane s islamofobijom koje ćemo objavljivati širom svijeta – rekao je, dodajući da bi to moglo utjecati na one koji se žele oduprijeti zapadnoj hegemoniji na globalnom nivou.

Naglašavajući da je islamofobija “slaba točka” zapadne hegemonije, rekao je da “borba protiv islamofobije nije samo odbrana prava grupe marginalizirane zbog njihovog vjerskog uvjerenja, već davanje najopravdanijeg, legitimnijeg i najoštrijeg prigovora na globalni poredak”.

– Islamofobija nije nova stvar. To je situacija koju su stvorile zapadne vladajuće elite od uspostave zapadne hegemonije i ona se ne smatra velikim problemom – rekao je Karagoz.

Islamofobija je nezamjenjivo pitanje za hegemone, rekao je, dodajući da ona također postavlja teren za sigurnosne politike Zapada.

– Iza svih sigurnosnih politika postoji osnova na kojoj su islamofobični pristupi izmišljeni u zapadnim medijima – rekao je Karagoz.

Ističući da su žene najveće žrtve islamofobije na Zapadu i u različitim dijelovima svijeta zbog vidljivog simbola marame, rekao je da je uvijek preko ženske populacije predstavljana ta percepcija Zapada.

– Feministički pokreti ili ženski pokreti nikada ne stoje uz žene koje su se suočile s islamofobijom – dodao je generalni direktor AA.

Dalje je rekao da je Turska na čelu borbe protiv islamofobije kroz svoje međunarodne medijske organizacije kao što su Anadolu Agency, TRT World i “Daily Sabah”.

Podsjetivši da su se Turska, Pakistan i Malezija dogovorili da se zajednički bore protiv rastućeg globalnog trenda islamofobije, rekao je da bi se ova inicijativa trebala ubrzati.

– Kako hegemonija obuhvata percepciju ne samo muslimana već i gotovo svih na svijetu, želimo joj pružiti otpor – rekao je.

Ističući neophodnost održavanja radionice na kojoj će se akademci, intelektualci i članovi medija okupljati kako bi razgovarali o riječi “islamofobija”, rekao je da bi to moglo biti osnova za 2. međunarodni simpozij o medijima i islamofobiji.

Tokom simpozija, novinar Mehmet Akif Ersoy rekao je da Turska formira novi jezik širenjem vijesti o islamu u vlastitim medijima, uključujući Anadolu Agency i TRT.

– Kao mediji, više nismo u defanzivi u borbi protiv islamofoba. Činjenični stav Anadolu Agency u nedavnim događajima u Gazi natjerao je Izrael na korak unatrag – rekao je zamjenik generalnog direktora TRT-a Fatih Er.

– Ne koristim izraz islamofobija. Širom svijeta postoje napadi na džamije. Postoji nasilje, ne možemo to objasniti kao fobiju. Postoji svjesna i organizirana mržnja – rekao je Ibrahim Altay, glavni urednik lista “Daily Sabah”.

Dvodnevni simpozij održava se u međunarodnom kongresnom i izložbenom centru ATO u glavnom gradu Turske Ankari.

Simpozij organiziraju Vrhovno vijeće radija i televizije (RTUK), Predsjedništvo za vjerska pitanja, Univerzitet Erciyes, Turska radiotelevizija (TRT) i analitički centar SETA sa sjedištem u Ankari.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button