Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Alija Izetbegović – predsjednik o kojem su govorili sa puno topline i iskrenog poštovanja

Alija Izetbegović – predsjednik o kojem su govorili sa puno topline i iskrenog poštovanja

Uvijek kada se približava godišnjica smrti prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića sjetim se tog kišnog dana u Sarajevu kada je bilo sve podređeno tom događaju – posljednjem ispraćaju rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića na ahiret. Iako je kiša padala neprestano to nije spriječilo veliki broj građana Bosne i Hercegovine koji su došli da odaju počast istaknutom bošnjačkom intelektualcu, misliocu, humanisti i vrhovnom komadantu Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Tmurni jesenji dan u Sarajevu svjedočio je skupu koji se još nije ponovio. Na dženzi Alije Izetbegovića osima bosanskohercegovačkih građana prisustvovao je veliki broj stranih izaslanika, koji su u Sarajevo došli kako bi ispratili velikog državnika. Danima nakon dženaze razni državnici su izjavljivali saučešće porodici i bosanskohercegovačkim zvaničnicima, a sa puno topline i poštovanja prema Aliji Izetbegovića nastavilo se govoriti sve do danas.

Strani državnici o Aliji Izetbegoviću

Tokom svoje političke karijere Alija Izetbegović se opredjelio za politiku srednjeg puta, a upravo mu je takav politički pravac koji je izabrao omogućio veliki ugled kod državnika širom svijeta. Njegov trud da promoviše svoje narod na najbolji mogući način, te izbjegavanje bespotrebnih komflikta nije prošao neopaženo. Naime, veliki je spisak onih visokopozicioniranih političara koji za Aliju Izetbegovića imaju samo riječi hvale.

Svakako jedan od onih koji su Aliju Izetbegovića smatrali za faktor stabilnosti i mira bio je istaknuti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država – Bill Clinton. Upravo Clinton u svojoj knjizi pod nazivom „My life“ u više navrata govori o prvom predsjedniku Bosne i Hercegovine. Sigurno je da su najupečatljivije njegove izjave u kojima ističe da je Alija Izetbegović uvijek bio opredjeljen za mir, te da je on za njega i tadašnju američku administraciju vodeći bošnjački političar. Također, Bill Clinton nije krio to da ima veliko poštovanje prema Aliji Izetbegoviću ni u izjavama koje je davao za različite medije, posebno u periodu srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Nekadašnji kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Wesley Clark nakon smrti Alije Izetbegovića bio je svjestan da je Bosna i Hercegovina izgubila velikog lidera:

„Predsjednik Alija Izetbegović bio je veliki čovjek i državnik, ličnost s izrazitim integritetom i hrabrošću. Raditi sa njim na poslovima okončanja rata i početka izgradnje miroljubive i napredne Bosne i Hercegovine bilo je jedno veliko i časno iskustvo u mom životu.

Izetbegović je bio nepokolebljivi advokat koji se borio za narod koji je predstavljao. Izetbegović je uvijek imao pred sobom širu sliku i bio spreman na izbore i prosudbe kojima su se smrt i razaranja koja su pohodila njegovu zemlju okončala. I Bosna i Hercegovina i svijet izgubili su velikog lidera. Nasreću, njegov rad na izgradnji vaše zemlje ostat će vječni spomenik njemu, veći nego bilo koja riječ koju bismo mogli sada izgovoriti. Narodi vaše zemlje trebaju biti vječno zahvalni za njegovo ostvarenje.“

Na vijest da je prvi predsjednik Bosne i Hercegovine preminuo reagovao je i današnji predsjednik, a tadašnji ministar Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan:

„Vijest da je Alija Izetbegović, prvi predsjednik Bosne i Hercegovine i veliki mislilac umro, moj narod i mene potresla je iz dubine duše. Izetbegović je čovjek koji je svojim životom i djelom utjecao na historiju. Njegova je misija izraz ljudske časti i zadivljujuće ustrajnosti, što je predstavljalo čast cijelog svijeta. Za vrijednosti u koje je vjerovao, za svoju državu i svoj narod, on je neiscrpni izvor hrabrosti i izuzetne vrijednosti.

Bol povodom Izetbegovićeve smrti moj narod i ja dijelimo sa bratskim bosanskohercegovačkim narodom. Neka mu Allah da rahmet, a porodici upućujem iskreno saučešće.“

Carlo Azeglio Ciampi predsjednik Republike Italije u periodu od 1999. do 2006. godine nakon smrti Alije Izetbegovića u emotivnoj poruci upućenoj bosanskohercegovačkoj javnosti govorio je i o toplom dočeku koji mu je prvi predsjednik priredio tokom njegove posjete Bosni i Hercegovini:

„Predsjednik Alija Izetbegović bio je veliki čovjek i državnik, ličnost s izrazitim integritetom i hrabrošću. Raditi sa njim na poslovima okončanja rata i početka izgradnje miroljubive i napredne Bosne i Hercegovine bilo je jedno veliko i časno iskustvo u mom životu.

Izetbegović je bio nepokolebljivi advokat koji se borio za narod koji je predstavljao. Izetbegović je uvijek imao pred sobom širu sliku i bio spreman na izbore i prosudbe kojima su se smrt i razaranja koja su pohodila njegovu zemlju okončala. I Bosna i Hercegovina i svijet izgubili su velikog lidera. Nasreću, njegov rad na izgradnji vaše zemlje ostat će vječni spomenik njemu, veći nego bilo koja riječ koju bismo mogli sada izgovoriti.

Narodi vaše zemlje trebaju biti vječno zahvalni za njegovo ostvarenje.
Konsolidacija zajedničkih institucija i saradnje između naroda ostaje glavni put kojim će se osigurati Bosni i Hercegovni mirna i prosperitetna budućnost, i u evropskoj perspektivi.
Izražavam, u ime talijanskog naroda i u moje lično ime, osjećanje dubokog saosjećanja i žalosti i molim vas da ista osjećanja prenesete i familiji gospodina Alije Izetbegovića.“

Tadašnji predsjednik Austrije gospodin Tomas Klestil o Aliji Izetbegoviću govorio je kao o „ocu bosanskohercegovačke nezavisnosti“:

„Prekoračujući granice stranačkog djelovanja, predsjednik Izetbegović će ostati u sjećanju kao otac bosanskohercegovačke nezavisnosti. Njegov zavjet je učvršćenje pozicije Bosne i Hercegovine kao punopravnog člana porodice država, kao i opredjeljenje za izmirenje među narodima i za budućnost Bosne i Hercegovine u evropskim integracijskim strukturama. Austrija je u Aliji Izetbegoviću izgubila jednog dugogodišnjeg bliskog prijatelja.“

Jacques Chirac, nekadašnji predsjednik Francuske isticao je hrabrost koju je Alija Izetbegović pokazao u presudnim trenutcima za opstanak Sarajeva i čitave Bosne i Hercegovine:

„Francuska zna za izuzetnu hrabrost koju je Alija Izetbegović pokazao u najmračnijim danima opsade Sarajeva. Francuska zna za njegovu historijsku ulogu i političku hrabrost koju je dokazivao doprinoseći nacionalnom pomirenju potpisivanjem Dejtonskog sporazuma u Parizu, kojim je okončan rat u decembru 1995. godine.“

Bivši predsjednik Republike Hrvatske i istaknuti prijatelj Bosne i Hecegovine Stjepan Mesić u emotivnom telegramu upućenom porodici Izetbegović osvrnuo se i na teške godine u zatvoru koje je Alija Izetbegović proveo samo zbog toga što nije odustajao od svojih ideala:

„Sudjelujući u Vašoj boli zbog gubitka oca i supruga, želim još jednom naglasiti da je Alija svojom osobnošću i političkim djelovanjem snažno obilježio zbivanja u Bosni i Hercegovini. Cijeli je svoj život podredio političkom djelovanju i nisu ga slomile ni teške godine zatvorskog života. Neupitna je njegova državnička uloga u ratnim i poratnim godinama u Bosni i Hercegovini, tog teškog perioda za sve države na području bivše Jugoslavije. Često sam se susretao s njim na bezbrojnim mirovnim konferencijama koje, nažalost, nisu uspjele spriječiti rat, a naše smo poznanstvo nastavili i kasnije kada se Bosna i Hercegovina uspjela održati kao samostalna država. Znam da vama, njegovim najbližima, riječi utjehe neće ispuniti prazninu. Poštovana obitelji Izetbegović, izvolite primiti moju duboku sućut u povodu smrti Vašeg supruga i oca.“

Kiro Gligorov nekadašnji predsjednik Republike Makedonije u telegramu saočešća povodom smrti Alije Izetbegović naglasio je njegove napore za pronalaženje mirnog rješenja tokom napetosti između zemalja bivše Jugoslavije:

„Mnogo me je potresla i rastužila vijest o preranoj smrti mog poštovanog prijatelja Alije Izetbegovića. Alija Izetbegović predvodio je Bosnu i Hercegovinu 90-tih godina u ratu i miru i dao značajan doprinos naporima za mirno rješenje stanja u bivšoj Jugoslaviji. I pored njegovog povlačenja sa političke scene 2000. godine zbog narušenog zdravlja sve do posljednjih trenutaka njegovog života je pratio situaciju u Bosni i Hercegovini i zalagao se za njeno dobro i prosperitet.“

Denis McSane tadašnji ministar Velike Britanije isticao je napore koje je Alija Izetbegović uložio da bi izgradio državu Bosnu i Hercegovinu:

„Sa žaljenjem smo primili vijest o smrti Alije Izetbegovića. Tokom svog života je odigrao značajnu ulogu u historiji Bosne i Hercegovine. Želim odati priznanje njegovim naporima za izgradnju države Bosne i Hercegovine. Izraze saučešća upućujemo njegovoj porodici, prijateljima i svim građanima Bosne i Hercegovine.“

Premijer Malezije Muhammed Mahathir, nije se ustručavao da istakne prijateljske odnose koje su Malezija i Bosna i Hercegovina imali uz napore koje je Alija Izetbegović kontinuirano ulagao tokom svog političkog angažmana:

„U ime vlade Malezije, želim izraziti iskrenu žalost zbog smrti Alije Izetbegovića, bivšeg predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Predsjednik Izetbegović je bio veliki lider Bosne i Hercegovine koji je cijeli svoj život posvetio dobrobiti svog naroda, kao i njegovom napretku i prosperitetu. On je također bio veliki prijatelj Malezije, koji je učinio mnogo za jačanje odnosa između dviju zemalja.“

Bivši predsjednik Slovenije Milan Kučan o Aliji Izetbegoviću govorio je kao o čovjeku spremnom na dijalog:

“Bio je jedan od najautentičnijih svjedoka i aktera zbivanja u vrijeme i nakon raspada Jugoslavije, ali prije svega čovjek dijaloga među ljudima i civilizacijama.”

Za Akos.ba piše: Admir Lisica

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top