Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Alije Izetbegović – poštovani intelektualac u islamskom svijetu

Alije Izetbegović – poštovani intelektualac u islamskom svijetu

Četrnaest godina od smrti Alije Izetbegovića je prošlo, a uspomena na ovog istaknutog bošnjačkog intelektualca se u našoj domovini čuva. Također veliko poštovanje prema liku i djelu prvog predsjednika Bosne i Hercegovine ukazuje se i izvan granice naše države. Prije svega potrebno je istaći da je Alija Izetbegović u Republici Turskoj veoma cijenjena ličnost. Prvog predsjednika Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj smatraju i za jednog od najvećih mislioca u 20. stoljeću.

Vijest od prije nekoliko mjeseci da je jedna škola u dalekom Pakistanu dobila ime po Aliji Izetbegoviću ide u prilog tezi da je on veoma poštovana ličnost širom svijeta, posebno onog islamskog. Mišljenja stranih državnika o njemu sasvim sigurno govore mnogo, a većina njih na Aliju Izetbegovića gleda kao na velikog borca za nezavisnost Bosne i Hercegovine i njeno očuvanje. Svjetskim liderima je jasno šta je Alija Izetbegović predstavljao za Bosnu i Hercegovinu, a sama činjenica da je čitav svoj radni vijek posvetio islamu i državi Bosni i Hercegovini riskirajući u više navrata i svoj život dovoljan je pokazatelj njegove vrijednosti za narod Bosne i Hercegovine.

Nažalost u Bosni i Hercegovini ima i određen broj onih koji ne žele sebi da priznaju kakvu je ulogu Alija Izetbegović imao u kreiranju države Bosne i Hercegovine, te jačanju bošnjačke nacije. Razni mitološki istupi koji imaju za cilj diskreditovanje Alije Izetbegovića polako gube svoj kredibilitet, a svakako je najpoznatiji mitološki istup vezan za famoznu izjavu o „zlatnim kašikma“.

Sviđalo se to nekome ili ne, činjenica je da Alija Izetbegović u islamskom svijetu važi za neprikosnovenog mislioca, te velikog intelektualca, čij je srednji put u poimanju svakodnevnice posebno one političke primjer mnogim liderima današnjice kako se treba nositi prema svim političkim izazovima koje današnje okolnosti nameću.

Za Akos.ba piše: Admir Lisica

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top