Sportske novosti

Aleksandar Petrović: BiH ima realne šanse da prođe na SP

Legendarni hrvatski košarkaški trener Aleksandar Petrović (59) odlično je započeo dužnost selektora reprezentacije Brazila, koja je ostvarila četiri ubjedljiva trijumfa nad Čileom sa 86:73 u gostima i 83:58, te protiv Venecuele 72:60 i Kolumbije 84:49 kod kuće u prvoj fazi kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini.

Brazil je vodeći sa osam bodova u grupi B. Iskusni strateg smatra da ova južnoamerička selekcija ne bi trebala imati poteškoća da izbori plasman na Mundobasket, pošto je, kako on kaže, sistem kvalifikacija tako prilagođen da sve velike reprezentacije sudjeluju na smotri najboljih na planeti.

Petrović, nekadašnji selektor Hrvatske, rođen u Šibeniku, smatra da će reprezentacija njegove domovine imati veoma težak zadatak da prođe na šampionat u Kini poslije slabog starta i bilansa od jedne pobjede i tri poraza, dok za Bosnu i Hercegovinu, čiji je bio uspješan selektor od 2012. do 2013, tvrdi da je ugodno iznenađenje, te da ima šanse da ostvari historijski uspjeh – prvim plasmanom na SP.

Sa Petrovićem smo razgovarali i o izgledima ostalih selekcija iz regiona da odu na najjaču svjetsku smotru, njegovom trećem mandatu na selektorskoj poziciji Hrvatske, prošlogodišnjem Eurobasketu i zlatnoj medalji Slovenije, te trijumfu Budućnosti u ABA ligi.

Više na Al Jazeeri.

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button