Vijesti iz zemlje

Al Jazeera Kodex: Nova istraživačka emisija u programu AJB

U prvoj epizodi istražujemo optužbe za pedofiliju, silovanje, seksualno zlostavljanje unutar Srpske pravoslavne crkve.

Ako postoje dani u kojima trebamo spoznati važnost istraživačkog novinarstva, upravo ih živimo.

Era lažnih vijesti, brzih tehnologija i dostupnosti velike količine informacija pruža savršenu perspektivu za sakrivanje korupcije, zloupotrebe i neetičkog ponašanja.

U takvim uvjetima nastala je nova emisija Al Jazeera Kodex.

Emisija zastupa građane koji nemaju glas, a na koje direktno utječe ovakvo ponašanje, te kroz lupu posmatra sve one koji u njihovo ime donose odluke i čije bi ponašanje moralo biti moralni i etički vodič.

Tema prve epizode nove emisije Al Jazeera Kodex višedecenijske su optužbe za pedofiliju, silovanje, seksualno zlostavljanje i otmice protiv pojedinaca unutar Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Sudski spor protiv episkopa

Početkom 2000-ih prvi put u historiji SPC-a vođen je sudski spor protiv jednog episkopa, optuženog za bludnje radnje nad maloljetnicima.

Neki od slučajeva su, u potrazi za pravdom, stigli do suda u Londonu.

Međutim, žrtve uglavnom ostaju bez moralnog i materijalnog obeštećenja, a njihova stigmatizacija i progon traju godinama.

Pojedine žrtve su odlučile za Al Jazeeru govoriti o teškim iskustvima i preživljenim traumama, kako su ih pravni sistem i država iznevjerili, te da posljedice toga što su progovorili javno trpe i danas.

“Stvarnost nam nameće i teme kojima će se nova emisija baviti – mahinacije javnim novcem, mito, korupcija, neefikasnost pravosuđa, uzurpiranje javnog dobra… Osnovna poruka koju Al Jazeera Kodex šalje jeste da postoje pojedinci koji ne čine dobro i izbjegavaju pravila, ali i oni koji neće dopustiti da takvo ponašanje ostane skriveno od očiju javnosti”, poručuju iz AJB-a.

Al Jazeera Kodex bit će emitiran u srijedu, 23. decembra, u 21:00 sat u programu Al Jazeere Balkans.

Autorica emisije je Žana Kovačević.

Al Jazeera

Povezani članci

Back to top button