Uncategorized

Aktivnosti koje će zabaviti i zaokupiti djecu unutar četiri zida

Škole i vrtići bit će zatvoreni još neko vrijeme, a unatoč obavezama koje školarci imaju, nije nimalo jednostavno čitave dane provoditi u kući.

Djeca žude za aktivnostima koje će im okupirati vrijeme, misli i potaknuti ih na istraživanje vlastitih mogućnosti.

Zato u nastavku donosimo nekoliko ideja kojima možete zabaviti djecu unutar svoja četiri zida. Njima će razvijati kognitivne i motoričke vještine, kao i maštu.

Za sve navedeno ne treba kupovati nikakve potrepštine jer ih vjerojatno već sve imate u svome domu.

1. Piste za autiće

Uz pomoć izolacijske trake ili bilo koje ljepljive trake u boji na podu napravite obrise trkaćih traka, iznesite autiće i zabava može početi.

2. Izrada kristala

Sjećate li se pokusa iz hemije kada smo učili kako nastaju kristali? To možete pokazati i svome djetetu. U čašu vode dodajte dvije žlice soli, a preko otvora čaše stavite grančicu (ili olovku) s koje će visiti konac umočen u vodu. Za nekoliko dana nastat će pravi kristali, a dijete može svakodnevno promatrati promjene.

3. Briga za biljke

Još jedna zanimacija uz koju djeca mogu učiti je sađenje sjemenke (npr. graha ili graška) u prozirnu plastičnu posudicu. Tako će se u nekoliko dana početi razvijati korijene i listovi, a dijete će moći voditi brigu o biljci i promatrati sve promjene.

4. Izrada personaliziranog kolaža

Imate li kod kuće pregršt starih novina i ljepilo, dajte djetetu da izrađuje kolaž. Možete mu zadati i neku temu pa da, primjer, predstavi sebe i sve što voli u obliku kolaža. Sve što treba je izreske iz časopisa i novina smisleno zalijepiti na običan bijeli papir.

5. Origami za najmlađe

Još jedna aktivnost koja uključuje papir, a može biti vrlo zanimljiva je slaganje životinja u origami stilu. Na internetu postoje posebni videi u kojima se predstavlja origami za djecu koji je vrlo jednostavan za izradu.

6. Nakit od papira

Ostane li vam viška papira, možete izraditi ogrlice od papira. Naprosto trakice papira jednu po jednu namotajte oko vune ili tanjeg konopca i ostavite preko noći da se dobro osuši. I eto novog modnog dodatka za proljeće.

7. Pisanje priča

Ako vaše dijete voli osmišljavati priče, ovi su dani kao stvoreni za to da napiše svoju prvu „knjigu“. Samo mu treba nekoliko papira, olovka i mašta. Također može dodati i vlastite ilustracije, a na koncu se sve može zajedno povezati klamericom kako bi se dobila „prava knjiga“.

8. Straničnici od papira

Neizostavni dio čitanja knjiga su i straničnici. Od kartona koji možete izrezati od kutija pahuljica, cornflakesa i slično napravite bazu straničnika, a potom ga dijete može ukrašavati prema svojoj volji.

9. Igra pamćenja

Od istog se kartona, malo kolaža i bojica može napraviti i vlastita igra Memory. Djetetu čak možete i zadati temu oko koje će se vrtiti igra poput životinja, biljka, prijevoznih sredstava i slično.

10. Šarena meduza

Ako imate višak papirnih tanjira i vezica (ili vune), od njih dijete može napraviti meduzu. Papirnate tanjire može obojiti, a šarene vezice ili vunu potrebno je provući kroz rupice koje se naprave na tanjiru, te se potom zavežu. Može se poigrati bojama i dužinom vezica.

Budite kreativni i iskoristite stvari koje već imate kod kuće kako bi se djeca zabavila.

11. “Crtanje” slamčicama

Ako se u vašim ormarićima nalaze slamčice, dijete može crtati na vrlo maštovit način. Dovoljno je staviti određenu količinu tempera pomiješanu s vodom i potom kroz slamčicu puhati prema boji na papiru. Puhanjem će se stvoriti zanimljivi oblici i eto pravog malog remek-djela.

12. Porodično stablo uz otiske prstiju

Želite li iskoristiti ove dane kao priliku da vaše dijete upozna priče o članovima vaše šire porodice, zajedno napravite porodično stablo, ali tako što će dijete „listove“ drveća crtati prstima. Neka se poigra različitim nijansama, a kada se sve osuši, pomozite mu stvoriti pravo porodično stablo sa svim potrebnim imenima.

13. Vlastiti pečat

Iako je hrana u ovo vrijeme vrlo dragocjena, jedan krompir možete žrtvovati kako biste napravili pečat. Pritom budite vrlo pažljivi i nožem na jednoj polovici krompira izrežite željeni oblik (nemojte dati djetetu da se igra nožem), potom ga obojite željenom bojom i igra s bezbroj pečata na papiru može početi.

14. Igra papirnatim avionima

Nema tog djeteta koje ne voli papirne avione, no kako biste tu jednostavnu igru podigli na viši nivo, napravite i mete kroz koje avion mora proći. Primjer, na jednom većem kartonu možete izrezati tri kruga koji će predstavljati mete. Svakome od njih dajte određeni broj bodova i pustite djecu da krenu u lov na bodove.

15. Padobran za igračke

Ako imate komad tkanine (iako može poslužiti i salveta), s djetetom možete napraviti padobran za njihove igračke. Na internetu postoji pregršt primjera kako to napraviti, no osnovna je ideja da izrežete krug od tkanine i na nekoliko strateških mjesta povežete vezicama/trakama tako da tvori oblik pravog padobrana. Sve što preostaje je zavezati ih za igračku.

16. Šator usred sobe

Izvadite čaršafe, sijalice i jastuke te dajte djetetu da napravi pravi mali šator usred stana. Iako će to zahtijevati pospremanje prije odlaska u krevet, svome ćete djetetu pružiti nezaboravne uspomene.

17. Kućica za ljubimce

Ako imate kućnog ljubimca, i njemu možete napraviti pravi mali šator koji mu može poslužiti kao prava mala oaza. Neka dijete odabere tkanine i „dizajn“. Osjećat će se vrlo ponosno.

18. Zajedničko kuhanje

Odaberite jedno od omiljenih djetetovih jela te mu, u skladu s njegovom dobi, dopustite da sudjeluje u pripremi. Neka opere povrće, izvadi sastojke iz frižidera ili pripremi stol.

19. “Koncert” uz staklene “instrumente”

Od nekoliko čaša ili boca ispunjenih vodom možete napraviti pravi mali koncert. Svaka od staklenih čaša ili boca proizvodit će drugačiji zvuk, a ako imate vlastito dvorište, tkom ovih toplih dana dijete može raditi i vani.

20. I sami budite kreativni

Posljednje, no ne i manje važno – budite tu za svoju djecu i ispunite im pokoju želju koju možete. Ova situacija teško pada svima nama, no vi ste svome djetetu uzor na kojeg se ugleda. Budite kreativni i posvetite mu se.- prenosimo sa portala zadovoljna.dnevnik.hr

Akos.ba

 

 

Povezani članci

Back to top button