Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Ostale aktivnosti > AKOS,ABOM,Mladi Muslimani,Prosvjetitelj: Reagiranje na učestale napade na Bošnjake u Podrinju

AKOS,ABOM,Mladi Muslimani,Prosvjetitelj: Reagiranje na učestale napade na Bošnjake u Podrinju

Svjedoci smo učestalog, udruženog i koordiniranog pritiska vlasti RS-a, općinskih administracija i lokalnog srpskog stanovništva na povratnike Bošnjake u Podrinje.
 
Sve ovo se dešava u popisnoj godini u kojoj je na raznim zakonodavnim nivoima doneseno niz nepovoljnih zakona koji direktno ugrožavaju daljni opstanak Bošnjaka i Hrvata u manjem BH entitetu a sve s ciljem da u tom entitetu bude što manje nesrpskog stanovništva.
 
Time se Bošnjacima poručuje da nemaju šta tražiti u entitetu sa većinskim srpskim stanovništvom pa makar to bilo i u onim mjestima gdje su Bošnjaci činili većinu stanovništva prije proteklog rata. Na primjeru nedavnih nemilih dešavanja u Zvorniku ova poruka je jasno odaslana. Sada su na ispitu sigurnosne agencije RS-a da pronađu krivce za pokušaj paljenja kuće povratnika Bošnjaka u centru Zvornika, te da adekvatno kazne napadače na dvojicu povratnika koji su pretučeni kada su krenuli na Bajram namaz.
 
U isto vrijeme bošnjačke političke partije su, nažalost, u znatnoj mjeri zaokupljene vlastitim interesima umjesto da kroz redovne institucije i organe čine sve što je potrebno za povratak i boljitak Bošnjaka (i ostalih).
 
Svijetli primjer borbe za prava Bošnjaka u manjem BH entitetu je nevladina koalicija "Prvi mart" koja je ostala bez konkretne podrške bošnjačkih političkih partija i institucija.
 
Zbog toga, ovom prilikom AKOS sa svojim pridruženim članicama ("Svitanje" Sarajevo, "Izvor Selsebil" Živinice, "Put znanja" Zenica, "Vatan-Domovina" Bosanska Krupa, "AKOS-most" Sanski most) i prijateljskim udruženjima "Prosvjetitelj" Srebrenica, "ABOM" Sarajevo i "Mladi Muslimani" Sarajevo apeluje na bošnjačke političke partije i institucije da ujedine sve raspoložive kapacitete i da na terenu djeluju u koordinaciji sa koalicijom "Prvi mart" i organima Islamske zajednice u očuvanju bošnjačkih povratničkih zajednica.
 
NVO potpisnice:
– Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport (AKOS) Zenica
– Aktivna bošnjačka mreža (ABOM) Sarajevo
– Udruženje "Mladi muslimani" Sarajevo
– Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica
Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top