Zanimljivosti

Ako želite biti sretni, prestanite koristiti ove riječi …

Riječi koje izgovaramo govore dosta toga o nama

Put do sreće počinje izbacivanjem određenih riječi iz svog vokabulara. Zašto? Neke su riječi loše same po sebi i imaju izuzetno destruktivan učinak na naše mentalno zdravlje, pa je logično da ih prestanemo koristiti.

U nastavku slijedi spisak riječi koje trebate prestati koristiti.

1. “Ne mogu” – Sigurno ne možete podignuti pola tone golim rukama  ili pobijediti Usaina Bolta na 100 metara, ali možete sigurno jako, jako puno toga, pogotovo kad odlučite tako.

2. “Nikada” – Znamo svi onu staru “Nikad ne reci nikad”, pa ne bi bilo zgorega poslušati ljude koji to ponavljaju, jer stvarno ne znate što će sve život staviti pred vas, a vi ćete se osjećati nemoćno i jadno jer ste – jednom rekli da “to nećete nikada”.

3. “Ja sam propali slučaj” – Ako govorite tako o sebi, zamislite što tek drugi govore o vama i kolika se količina negativne energije krije iza te dvije, naizgled bezazlene, riječi.

4. “Trebao/la bih” – Koliko to puta ponovite dnevno? Šta to zapravo znači? Jedini učinak ovih riječi je da se osjećate krivim ako to ne napravite. Zato recite – planiram to i to, jer ako to ne napravite danas, ne znači da nećete sutra ili neki drugi dan, i osjećaj krivnje ne postoji.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button