Islamske teme

Ako te muče tuga i brige, pronađi lijek u namazu

Allah kaže: “O vjernici, potporu sebi pronađite u strpljenju i namazu.” (El-Bekara, 153.)

Ako se prepadneš, ili ako te nešto rastuži, ili se zbog nečeg zabrineš, odmah klanjaj namaz, pa ćeš se smiriti, jer namaz, Allahovom voljom, otklanja tugu i brigu. Kad bi se Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, zabrinuo zbog nečeg, rekao bi: “O Bilale pozovi na namaz, odmori nas pomoću namaza”A Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, najdraže je bilo obavljati namaz, u tome je osjećao neopisivu sreću i smiraj .

U biografii jedinstvenih vjernika pročitao sam da su oni hitali obaviti namaz sa skrušenošću kad bi ih god stigla kakva nevolja ili iskušenje, pa bi im sevratili snaga i samopouzdanje i oživili bi svoje ambicije.

Generacija koja je iskušana duševnim bolestima mora se vratiti u džamije, njene jedinke moraju padati ničice pred Allahom, prije svega, s namjerom da Allah njima bude zadovoljan, a zatim i s ciljem da se izbave iz te nesnosne patnje.

U protivnom, suze će uzeti svoj danak, i tuga će, tako rekavši, pocijepati čovjekovo tijelo; a snaga, smirenost i sigurnost dolaze samo s obavljanjem namaza.

Kad bismo razmislili, shvatili bismo da je jedna od najvećih Allahovih blagodati obavljanje pet dnevnih namaza. Naime, zbog namaza Allah oprašta grijehe, pomoću namaza podiže nas na visoke razine, liječi nas od raznoraznih bolesti, tješi u iskušenjima, daje nam duševnu čistotu, uvjerenje, zadovoljstvo…

Autor: Aid el-Karni
Za Akos.ba pripremio: Nedim Botić

Povezani članci

Back to top button