DuhovnostIslamske teme

Ako jedete hurme za iftar i sehur, evo kako one djeluju na vaš organizam

Muslimani se uglavnom iftare hurmama. Poslanik,sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Ako neko od vas posti, neka se iftari hurmama. Ako ih nema onda sa vodom. Voda je zaista čista”.

Poslanik,sallallahu alejhi ve sellem, je uobičavao raspostiti sa nekoliko hurmi, i to prije akšam namaza. Ako nije imao sazrele hurme, onda ih je mijenjao suhim grožđem. Kada ih uopšte nije bilo, onda je uobičavao iftariti se sa nekoliko gutljaja vode.

Moderna nauka je dokazala da su hurme dio zdrave hrane. One sadrže šećer, masnoće, proteine i neke veoma važne vitamine. Zato je Poslanik,sallallahu alejhi ve sellem, naglasio njihovu vrijednost. Hurme su također bogate prirodnim sastojcima. Savremena medicina pokazuje da one sprječavaju abdomenalni kancer. One su dakako bolje od drugog voća ako se uzme u obzir njihov sastav.

Izvor:nur-islam.com

One sadržre ulje, kalcijum, sumpor, gvožđe, potazijum, fosfor, magnezijum, mangan i bakar. Drugim riječima jedna hurma je minimum za jednu zdravu i balansiranu hranu. Arapi obično kombinuju hurmu sa mlijekom, jogurtom, hljebom, maslacem i ribom. Takva kombinacija zaista čini dovoljnju i ugodnu hranu za psihu i tijelo. Zbog važnosti i vrijednosti hurme i hurmine palme, hurma je u Kur’anu spomenuta čak dvadeset puta. Poslanik, a.s., je postovjetio dobrog muslimana sa hurminom palmom, rekavši: “Među dvrvećem postoji drvo slično muslimanu. Njegovo lišće ne opada”.

Kada je časna Merjema, majka Isaova, a.s., bila trudna i imala trudničke bolove, hranila se hurmama. Hurma je definitivno “kruna slatkiša”, idealna hrana koja se lahko vari i za samo pola sahata nakon konzumiranja, umorno tijelo dobija novu snagu, a psiha mentalno rasterećenje. Razlog leži u tome što je manjak šećera u krvi glanvi faktor da ljudi osjećaju glad. Kada tijelo apsorbija sastojke hurmi, osjećaj gladi nestaje. Kada neko prekda post hurmama, uzimajući nakon toga drugu hranu, on ne može mnogo jesti.

Izgleda da prekidanje posta hurmama pomaže u izbjegavanju pretjeranog uzimanja hrane. Eksperimenti su također pokazali da hurme sadrže neke stimulanse koji jačaju mišiće uterusa u posljednjim mjesecima trudnoće. To pomaže širenju uterusa i smanjenju krvarenja u vrijeme porođaja. Eksperti za hranu smatraju hurme najboljom hrnom za žene koje su na porođaju i one koje su dojilje. Razlog tome je što hurme sadrže elemente koji pomažu smanjenju depresije kod majki i obogaćivanju mlijeka što je potrebno da dijete bude zdravo i imuno na bolesti. Poslanik,sallallahu alejhi ve sellem, je naglasio važnost hurmi i njihov efekat u rastu fetusa.

On je također rekao da se djeca daju majkama. Savremeni institut za hranu savjetuje da se djeci koja pate od prirodne nervoze ili hiperaktivnosti daju hurme. Prema nekim predajama, Poslanik, a.s., savjetuje uzimanje hurmi kao preparat za srčane probleme. Moderna nauka je također dokazala da utjecaj hurmi preventivno djeluje na bolesti respiratornog sistema.

Žena Poslanika,sallallahu alejhi ve sellem, Aiša, r.a., je preporučivala hurme onima koji pate od vrtoglavice. Sada je dobro poznato da pad nivoa šećera u krvi i slab krvni pritisak uzrokuju vrtoglavicu.

Također se bilježi da je ona običavala jesti hurme sa krastavcima da bi popravila svoju tjelesnu težinu. Ona kaže: “Pokušavali su da me udebljaju dajući mi sve. Ali ja se nisam popravila. Onda su me udebljali sa krastavcima i zrelim hurmama, i onda sam uspjela”. Aiša, r.a., je bila u pravu. Mi sada znamo da jedan kilogram hurmi sadrži blizu 3. 000 kalorija koje su dovoljne obezbijediti minimum dnevnih potražnji čovjeka koji je aktivan cio dan.

Hurme su bogate sa nekoliko vitamina i minerala. Hurme su također važne za zdravlje očiju. One čuvaju vid. U ranim godinama islama hurme su služene muslimanskim ratnicima. Oni su ih nosili u specijalne torbe okačene na njivhovim ramenima. One su najbolji stimulans za mišiće i najbolja hrana za ratnike koji su htjeli učestvovati u borbi.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je običavao kombinovati hurme sa hljebom, a ponekad bi zrele datule miješao sa krastavcima, ili maslacem. On je običavao jesti razne vrste hurmi, ali je najviše volio vrstu zvanu adžva.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button