Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Afirmacije – metode za kreiranje bolje osobnosti i života

Afirmacije – metode za kreiranje bolje osobnosti i života

Ponavljanje afirmacija je jedna od  najkorisnijih  metoda za kreiranje bolje osobnosti  i boljeg života. Svjesno ponavljanje afirmacija (određenih riječi koje sebi upućujete) popraćeno emocijama i vizualizacijom učinit će da ono što ponavljate prođe u podsvijest.

Vremenom, ono što ste izgovarali,  postaje dio vaše ličnosti i  vašeg  života. Kroz afirmacije svjesno sebe potičete da budete bolji. I kao što sebi ponavljate negativne afirmacije kako ste nesretni, tužni, kako vam ništa ne ide i šta sve ne (što vaša podsvijest doslovno upija), vi sada preuzmite moć koja je u vama. Za promjenu unutrašnjih uvjerenja koristite afirmacije. Svakodnevno ih izgovarajte dok ne naučite um da tako doslovno razmišlja. Kako mislite u umu, takvi postajete ili tako vam biva.

Piše: Alma Taletović

Ne dajite moć nikome izvan vas. Niko je nema. Jedino vi možete sebi pomoći ili odmoći. Ne dajite ljudima moć nad sobom kad su i oni nemoćni i u rukama Svevišnjeg. A Svevišnji uvijek radi za vas, nikad protiv vas. Samo budite uz Njega. Njega prihvatite kao zaštitnika i pomagača i sve će vam se sklanjati s puta.

Ne trebate se ograničavati u afirmisanju. Sastavite spisak svojih afirmacija  i svakodnevno ih ponavljajte. Od  afirmacija ćete se bolje osjećati i kreirati pozitivna uvjerenja o sebi koja su temelj sretnijega života. Bolje je i to nego da stalno ponavljate misli od kojih u sebi aktivirate emocije koje vas čine nesretnima kao što su: sumnja, strah, očaj (koje su isto afirmacije, ali negativne).

Primjeri afirmacija:

Ja biram kako ću se osjećati, ja biram u šta ću vjerovati i ono što izaberem postaje moja realnost, dakle biram misao u kojoj sam zaštićena, sačuvana, u kojoj mi obilje i prosperitet i sreća dolazi sa svih strana.

Bog je sa mnom, sve se dešava u moju najbolju korist. Mijenjam negativna uvjerenja i ja sam onakav/onakva kako mislim o sebi. Mijenjam negativna uvjerenja i emocije i spreman sam raditi na svojoj sreći svakodnevno.

Bog je moj Zaštitnik i sa Božijom moći koja štiti mene i moju porodicu, ja ustajem i živim u sreći, harmoniji, zdravlju, napreku i svim dobrima.

Hvala Ti, Bože, i Tvoje ime slavim i samo se Tebe bojim. Svi moji neprijatelji poraženi su i savladani pred Tvojom moći. Tvoja moć je uz mene i Tvoja zaštita i Tvoja opskrba i Tvoja utjeha i Tvoja uputa… Hvala Ti!

Allah je moj Zaštitnik i Gospodar, i to kakav Zaštitnik!

Allah me zaštićuje Svojom svjetlošću i ljubavlju od svega, vodi moje korake i pomaže mi. Ja koračam stazama vjere, a moj pomagač je Allah.

Allah me nije napustio niti omrznuo.

Volim Allaha i Allah voli mene.

Odbacujem sve negativne misli kako sam bespomoćna, prepuštena samoj sebi.

Iz ovoga će izaći samo dobro.

Sve što mi se dešava je samo dobro. Sve je u najboljem redu.

Uspjeh, vjera, optimizam, mir, ljubav, odlučnost, pomoć, sve je meni dato… i ja pomažem drugima i volim ih jer smo svi Njegovi.

Primjeri afirmacija za određene situacije

Primjer usmjeravanja emocije kroz afirmaciju dao nam je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:

Afirmacije za uklanjanje brige:

Kada su Poslanik i Ebu Bekr bježali od mušrika pa se sklonili u pećinu, Poslanik, a.s., je uočio tjeskobu na Ebu Bekrovom licu i rekao:

“Ne brini, Allah je s nama!”( Et-Tevba, 40)

Ovo je primjer na kojem se direktno učimo afirmaciji –  loša, tjeskobna misao izbrisana je suprotnom.

Afirmacije za uklanjanje straha:  “Neka se ničega ne boje i ni za čim ne tuguju Allahovi štićenici, oni će postići ono što žele.” (Junus, 62)

Kada vam učine nepravdu afirmirajte – “Ja svoj jad i tugu, samo pred Allaha iznosim!”

(Jusuf, 87)

Kada ste u sumnji, afirmirajte  vjeru u pozitivan ishod – “Tada može pomoći samo Allah, Istiniti, On daje najbolju nagradu i čini da se sve na najbolji način okonča.” (El- Kehf, 44)

Kada nešto želite , afirmirajte za želju –  “Gospodar moj je zaista blizu i odaziva se.” (Hud, 61)

“Ono što žele vjernici će postići…” (El-Mu’minun, 1)

Afirmacije za uklanjanje  tuge  – “Doista poslije tuge slijedi olakšanje!”

“Iščekivanje radosti je ibadet.” (Tirmizi)

“I nije te Gospodar tvoj napustio ni omrznuo!”

Ponavljanje ovih riječi jedan je vid afirmacije.

Kada ste nezadovoljni prisjećajte se ajeta: “Ako budete zahvalni , Ja ću vam zacijelo još više dati.” (Ibrahim, 7 )

“Ono što ti dajem uzmi i zahvalan budi!” (El- A’raf, 144)

“Onaj ko nije zadovoljan sa Mnom (Mojom  presudom i ne strpi se u muci), neka traži drugog Gospodara osim Mene!” (Hadis kudsi)

Sastavite svoju afirmaciju, npr.: Hvala Bogu na svim blagodatima kojima me obasipa stalno. Beskrajno Ti hvala, Bože!

Možete sami sastaviti sebi afirmacije za određene situacije sa kojima se emotivno poklapate kako biste svoj um oplemenili pozitivnim mislima umjesto negativnim i kako biste promijenili uvjerenja. Promjenom uvjerenja mijenjate obrasce ponašanja, a njihovom promjenom mijenja se vaš život. Ne zaboravite: bog neće promijeniti vaš život dok vi ne promijenite sebe ( svoju osobnost, poglede na svijet, ponašanje, misli i emocije). Korištenje afirmacija je  metoda može vam uveliko pomoći, ukoliko ih budete koristili svakodnevno. Umjesto što koristite negativne afirmacije tipa: ne mogu, nisam sposobna, teško je, strah me i slično koristite pozitivne izjave – afirmacije koje su predložene u tekstu. I svjedočit ćete promjeni.

Odlomak iz knjige Sretni ljudi

Alma Taletović  je profesorica, književnica, motivatorica, influenserica koja svojim radom ima za cilj osnaživanje žene u duhu vjere i pozitivne psihologije. Bila je gost i predavač mnogih udruženja, kako u Bosni, tako i dijaspori. Autorica je dvije knjige.

Više o njenom radu možete pročitati na stranici čiji je administrator, koja broji preko 21 hiljadu pratilaca

Smiraj duše – Alma Taletović

Afirmacije na kanalu Sretni ljudi – Alma Taletović

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top