Vijesti iz zemljeZa djecu i omladinu

Aferim: Djeca iz B. Dubice priredbom odala počast Muhammedu, a.s.

Kako na najljepši način djeci dočarati ljubav prema Muhammedu, a.s.?  Odgovor na ovo nudi mr. Safet-ef. Beganović koji već petu godinu zaredom organizuje školsku priredbu simboličkog imena „Poslanik Muhammed,  a.s. – najbolji učitelj“ u Osnovnoj školi „Sv. Sava“ u Bosanskoj Dubici.

Priredba je održana 28. decembra, tokom mubarek mjeseca rebiu-l-evvela, u kojem je rođen najodabraniji čovjek, Muhammed, a.s. Cilj organizatora je oživljavanje sjećanja i ljubavi prema Poslaniku islama, a.s., i to kroz inovativne takmičarske i interaktivne sadržaje prilagođene savremenim nastavnim metodama. Na priredbi su učestvovali svi učenici koji pohađaju islamsku vjeronauku, njih 55. Program je pored mr. Safeta Beganovića, vodio i Haris-ef. Ahmić, glavni imam MIZ B. Kostajnica.

Ovu priredbu je podržala uprava i direktor škole Bogdan Marelj, koji se na početku obratio učenicima i roditeljima, te zaželio da pokažu ono što su naučili od svog vjeroučitelja te zaželio da pobjede najbolji učenici. Direktor je iskazao zadovoljstvo viđenim i izrazio želju da se u školi u kojoj je na čelu organizuje i regionalno takmičenje iz islamske vjeronauke. Ova priredba je time pokazala da budućnost leži u zajedničkom radu, saradnji i toleranciji i da ljubav i pružena ruka saradnje ruši sve moguće prepreke.

Tematski je svečanost podijeljena u dva dijela, revijalni i takmičarski program. Učenici drugih i trećih razreda su u prvom dijelu publiku usrećili ilahijama i recitacijama, dok su u takmičarskom dijelu za učesnike obezbjeđeni i prigodni pokloni. Ove godine su zahvaljujući donatorima iz Islamske zajednice Bošnjaka Norveške sva djeca počašćena novčanim darovima i paketićima.

Pokrovitelj ove prelijepe manifestacije je Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj, koja je sve učenike počastila nagradama i ukusnim slatkišima. Ovo je već druga godina zaredom kako vrijedni Bošnjaci iz Norveške pomažu održavanje priredbe o životu Muhammeda, a.s., ali i akciju ‘dječijih kurbana’ te projekat Omladinske biblioteke, što zaslužuje velike pohvale, i na čemu su im Dubičanci neizmjerno zahvalni. Posebne zasluge pripadaju mr. Dervišu Varešliji, imamu džemata u Drammenu.

 „Priredba je naš doprinos oživljavanju naše tradicije, vjere i kulture na ovim prostorima. Djeca imaju pravo da znaju pravu istinu o njihovom Muhammedu, a.s., poslaniku milosti, ljubavi i rahmeta. Nastojimo da tokom godine vrijedno radimo s najmlađima u mektebu i školskim klupama, a ovo je prilika da pokažu šta su naučili. Zahvalni smo Islamskoj zajednici Bošnjaka u Norveškoj na donaciji koja je pomogla da ova priredba bude zanimljiva i ljepša, na obezbjeđenoj podršci, nagradama, slatkišima i paketićima. Molimo Allaha dž. š. da ga nagradi i sve one koji su na bilo koji način pomogli realizaciju ove priredbe.“, istakao je Safet-ef. Beganović, glavni imam MIZ Bosanska Dubica.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Povezani članci