Islamske teme

A šta je sa postom djece?

Uravnotežena ishrana pomaže djeci da se normalno razvijaju. Njihove nutritivne potrebe u toku dnevnih aktivnosti se, za razliku od odraslih, povećavaju shodno njihovoj kilaži.

Da li su djeca dužna postiti

Post je stroga obaveza za svakog punoljetnog, pametnog i zdravog muslimana i muslimanku i ko ga ne bi prihvatio i vjerovao kao strogu vjersku dužnost ne smatra se pripadnikom islama. Pod punoljetstvom misli se na sposobnost dječaka da postane otac, a djevojčice da postane majka, tj. pojavom polucije kod dječaka i menzesa kod djevojčice.

Dječak i djevojčica koji su u fazi pred fizičku punoljetnost, iznad sedme godine, mogu postiti ali nisu obvezni. Kada dječak ili djevojčica u toku ramazana postanu obavezni postiti, postit će preostale dane ramazana, ali neće napaštati prethodne dane jer ih nisu bili obavezni postiti.

Nutritivne potrebe djece

Uravnotežena ishrana pomaže djeci da se normalno razvijaju. Njihove nutritivne potrebe u toku dnevnih aktivnosti se, za razliku od odraslih, povećavaju shodno njihovoj kilaži. Djeca trebaju imati više obroka u toku dana, posebno zbog toga što količinski ne mogu jesti kao odrasli. Dok su još mali, potrebno ih je navikavati na pravilnu prehranu i podsticati ih da se bave sportom da ne bi postali gojazni i da bi se prevenirali zdravstveni poremećaji.

Kako dijete navići na post?

Nema zapreke da se dijete navikava na post u dugom i toplom danu, te da ono ustane zajedno sa svojom porodicom na sehur i da se potom suzdrži od hrane do podne, a da mu se onda dadne da nešto prezalogaji, te da se potom ponovo suzdrži i posti sve do iftara. Post na ovaj način je u Šamu poznat kao ”stepenice minare” i ovakav način posta je za djecu mlađu od sedam godina ukoliko ispoljavaju želju za postom i oponašanjem starijih. Cilj ovakvog posta je navikavanje na suzdržavanje i post, kao i naslađivanje hranom i pićem u određenom i ograničenom vremenu.  

Nekoliko korisnih savjeta

 Razmislite o prijatelju ili članu obitelji koji je drag srcu vašeg djeteta. Pitajte ga kako će se osjećati ako ta osoba dođe da vas posjeti na kratko vrijeme, donoseći sa sobom mnoštvo poklona i slatkiša. Da li bi ga ta posjeta činila sretnim? Zašto? Na osnovu spomenutog možemo shvatiti vezu sa dolaskom svetog mjeseca, koji dolazi samo jednom godišnje sa mnoštvom slatkiša također, ovog puta od Svemogućeg Allaha.

– Razgovarajte sa djetetom o otvaranju vrata Dženneta tokom svetog mjeseca. Možete čak napraviti svaku noć predavanje o Džennetu, dajući pobliže objašnjenje o onome što je Allah dž.š. pripremio za one koji su mu pokorni u ovom svetom mjesecu.

– Sjetite se također da pomognete djeci tako što ćete izgraditi kod njih uzbuđenost za post i mršenje. Povedite djecu sa sobom u džamiju. Neka vam djeca pomažu u pripremanju sehura i iftara. Izgradite svijest kod djece o davanju sadake i da shvate blagodati ramazana. Naučite djecu da dove, dajte im do znanja da mogu od Allaha dž.š. tražiti šta god žele. Naučite ih da dove i za druge, kao što to čine i za sebe.

– Ohrabrenje. Važno je stalno podsjećati svoje dijete kako ste ponosni na njegov post i kako će ga Allah za to nagraditi. Na taj način učite vašu djecu da osjećaj vlastite vrijednosti i snaga dolaze iznutra a ne izvana. Ovo povjerenje će uticati na izgradnju zaštitite od pritisaka generalno, te će uveliko biti od pomoći u ramazanu.

Da li je vaše dijete spremno na post

Nemojte zaboraviti da je svako dijete drugačije i uzmite u obzir da ga ne trebate uspoređivati sa drugom djecom. To što neko dijete bez ikakvh problema posti od osme godine ili ranije, nemojte uzeti kao pravilo za svoje dijete. Vrlo je bitno da navikavanju na post priđete s lijepim osjećajem i velikim ohrabrivanjem i podrškom, bez obrzira da li je dijete spremo ili nije. 

S obzirom da vaše dijete raste – razvija kosti i mišiće – i treba da unosi hranjivije namirnice u odnosu na njegovu veličinu, morate procijeniti sposobnost vašeg djeteta da posti. U razgovoru sa djetetom o svemu navedenom će vam pomoći da vidite kako se on ili ona osjeća i trebate dati djetetu priliku da donosi odluke. Uključivanje djece u odlučivanje da li će to biti vezano za post ili ne, pomoći ćete im u davanju osjećaja ponosa u njihovim akcijama kada poste, kao i davanje podrške u nastavku posta, jer su donijeli jako bitnu odluku. Godine prije nego što post postane obavezan za njih treba koristiti pravilno kako bi u djeci stvorili osjećaj povjerenja u njihovim fizičkim sposobnostima za post, kao i izgradnju povjerenja u njihove sposobnosti za donošenja odluka.

 Šta možete uraditi?

– Navesti dijete da tokom dana jede manje obroke kako bi kontrolisao iskušenje da jede velike obroke.

– Dajte svom djetetu pravi obrok tokom sehura koji će ga držati tokom posta svakog dana.

– Hrana bogata vlaknima, žitaricama, voćem i povrćem su integralni dio obroka.

– Ne dopustite svom djetetu da se  prejeda (to može uzrokovati nadimanje) ili da jede začinjenu hranu, što može povećati želučanu kiselost.

– Najbolji način da vaše dijete dobije svu energiju i bjelančevine koje su mu potrebne jeste uključivanje različitih izvora proteina (npr. mlijeko, sir i jogurt u obroke i zalogaje). Ugljikohidrati poput riže i krompira  također su važan izvor energije.

– Ne zaboravite ubaciti više boja u obroke svog djeteta, jer sadrže mnoštvo vitamina i minerala. Čak i bijela hrana poput bijelog luka, gljiva  sadrži alicin i kvercetin – tvari koje mogu odbraniti tijelo od upale.

– Izbjegavajte gazirana pića tokom iftara jer mogu proizvesti plin i uzrokovati nelagodu.

– Obratite pažnju na kvalitet obroka, jer je on bitniji od kvantiteta. Iskoristite vrijeme Ramazana da uvedete zdrave navike u svoju i ishranu svoje djece.

Za BIMU pripremile: Šujić Selma (studentica stomatologije),  Abdić Fatima (studentica stomatologije) i dr. dentalne medicine Žiga Irma

akos.ba

Povezani članci

Back to top button