Duhovnost

Odlika vjernika: „Oni koji o povjerenim emanetima i obavezama brigu brinu“

Jedna od odlika vjernika koji će postići ono što žele jeste i doslijednost u čuvanju emaneta. Uzvišeni Gospodar kaže: „I koji o povjerenim emanetima i obavezama brigu brinu.“

Emanet je sve ono što je čovjek preuzeo na sebe kao odgovornost, bilo da je riječ o vjerskim ili dunjalučkim poslovima. Može biti materijalne i nematerijalne prirode. Svaki dogovor, obećanje ili data riječ ubraja se u emanet. Dosljednost u spomenutom je božanska zapovijed.

Prema mufessirima, termin emanet obuhvata sva dobra koja ljudi povjeravaju jedni drugima, dogovore, obećanja i sve druge preuzete obaveze prema ljudima ali i obaveze i dužnosti prema Gospodaru. Pa tako, emanet je podjednako i imetak koji nam neko povjeri na čuvanje, i namaz i post koji Uzvišeni Allah traži od nas.

Svaka šerijatska obaveza, hakovi prema Allahu, dž.š., i ljudima, punomoći, skrbništva i druge dužnosti su emaneti. Svaki ugovor, svaka obaveza, bilo da je prema Allahu, dž.š., i Poslaniku, s.a.v.s., ili prema ljudima. Musliman je, prije svega, obavezan ugovorom koji je sklopio sa svojim Stvoriteljem, i svim dužnostima predviđenim njime. Dakle, navedeni ajeti se odnose na sve vrste emaneta.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić, magistar religijske edukacije

Povezani članci

Back to top button