Vijesti iz zemlje

Zgrada IPF-a u Bihaću nosi ime kralja Selmana

Islamski pedagoški fakultet u Bihaću, vladu USK-a, gradsku upravu i Rektorat Univerziteta u Bihaću posjetio je ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini NJ.E. Hani Abdulah Mominah, vjerski ataše Abdul-Medžid El-Gajs i direktor Kulturnog centra „Kralj Fahd“ doc. dr. Muhamed Alu Šejh.

Prilikom posjete Islamskom pedagoškom fakultetu prvi zvaničnici ambasade su otkrili ploču kojom zgrada fakulteta od danas nosi ime kralja Selmana ibn Abdulaziz Al Sauda.

Potrebno je naglasiti da je izgradnju zgrade Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću u potpunosti finansirala Kraljevina Saudijska Arabija i ista je otvorena u septembru 2000. godine.

Saudijski ambasdador Hani Abdulah Mominah održao je predavanje na kojem je upoznao profesore i studente tog fakulteta o saradnji Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine sa posebnim osvrtom na obrazovanje. Ambasador je istakao da je Saudijska Arabija u različite razvojne projekte u Bosni i Hercegovini investirala preko 300,000.000 eura.

Doc. dr. Muhamed Alu šejh, direktor Kulturnog centra „Kralj Fahd“ je istakao da je veoma zadovoljan što je se supostavila saradnja iz oblasti arapskog jezika sa Islamskim pedagoškim fakultetom u Bihaću i da je on kao direktor spreman proširiti tu saradnju na više nivoa.

Delegacija ambasade je održala sastanak sa premijerom USK-a, gradonačelnikom Bihaća i biznismenima koji su predložili da se privredna saradnja između dvije zemlje poveća posebno u sektoru domaćih proizvoda, javlja Fikret Mehović, glasnogovornik Kulturnog centra „Kralj Fahd“

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button