Ekonomija

Zašto su poskupjela jaja i hoće li se tržište normalizirati?

Cijena konzumnih jaja u marketima i na pijacama u Bosni i Hercegovini u posljednje vrijeme je povećana za dvije-tri marke, a građani su primijetili i kako je jaja u prodaji sve manje. Postoji li razlog za zabrinutost, te odgovor na pitanje zbog čega je cijena povećana, potražili smo od samih proizvođača.

– Teško je reći pravi razlog, ali mislim da je osnovni razlog to što se u zemljama EU, kao što su Poljska, Rumunija i Bugarska, javila bolest salmonele i došlo je do ukidanja i smanjivanja jata. Drugi razlog je što već godinu – godinu i po proizvodnja u BiH i prodaja na domaćem tržištu, od neke proizvođačke cijene od 10 do 12 feninga, nije zadovoljavala održivu proizvodnju i došlo je do masovnog ukidanja jata i sada se javio vakuum, jata nisu zanovljena, a nema zanavljanja jata ako se gubi cijena, kazao je za Oslobođenje Marko Damjanović, direktor firme Posavina Koka.

Međutim, ovakvo stanje ne bi trebalo potrajati dugo, te se vraćanje na staru cijenu očekuje već do kraja aprila. Trenutna proizvođačka cijena, kako je kazao Damjanović, jeste 17 do 20 feninga, a očekuju da će ona ponovo biti 13-14, kolika je bila i prije ovog poskupljenja.

– Cijena konzumnih jaja u 2015. godini je bila izuzetno niska, praktično je bila na donjoj ljestvici ekonomske održivosti svih kapaciteta na području cijele BiH. U tom periodu su ljudi bili prisiljeni u sedmom mjesecu nosivosti poklati velike količine koka nosilica, a da bi se zanovila nova jata, treba vremena, to je jako skupa proizvodnja i iz tog razloga smo došli u situaciju da je cijena konzumnih jaja sada tako velika, pojasnio je i Mesud Pinjo, predsjednik Udruženja peradara FBiH, izvještava Oslobođenje.

inidkator.ba

Povezani članci