Mafini s bundevom
Priprema:
25 min
Kuhanje:
25 min
Serviranja:
6 mafina
Sastojci:
300g brašna
1 prašak za pecivo
1/2 kašičice cimeta
1/2 kašičice muškatnog oraščića
1/4 kašičice đumbira u prahu
1/4 kašičice sode bikarbone
1/4 kašičice soli
30g Dukat maslaca, na sobnoj temperaturi
1/2 šolje šećera
2 kašike smeđeg šećera
1 jaje, sobna temperatura
1/2 šolje Brzo&Fino kiselog vrhnja 12%m.m.
1/2 šolje pirea od bundeve
2 kašike biljnog ulja
125g Dukatela mliječnog namaza
40g Dukat maslaca na sobnoj temperaturi
350g šećera u prahu
1/2 kašike cimeta
1/2 kašičice ekstrakta vanilije
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190°C. Pripremite kalup za pečenje mafina i ubacite papirnate korpice.
U manjoj zdjeli napravite suhu smjesu tako što ćete pomiješati brašno, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić, đumbir, sodu bikarbonu i sol. Sve stavite na stranu.
U drugoj zdjeli električnim mikserom ćete napraviti mokru smjesu – umutite maslac, šećer i smeđi šećer, dok ne bude prozračna i svjetla masa. Dodajte jaje i nastavite mutiti. Postepeno dodajte kiselo vrhnje, pire od bundeve i ulje.
Mokroj smjesi sada možete dodati suhu smjesu, Miješajte dok se ne sjedine. Kašikom vadite smjesu i napunite papirnate korpice ¾ do vrha.
Peći oko 25 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohlade u potpunosti.
Mliječni namaz glazura:
U posudi električnim mikserom umutite Dukatelu i maslac, dok ne dobijete glatku masu. Postepeno dodajte šećer. Dodajte cimet i vaniliju i mutite dok ne dobijete pjenastu masu. Glazuru možete sada staviti na mafine koji su potpuno ohlađeni.
Savjet:
Jako je bitno napomenuti da se glazura stavlja na mafine samo onda kada su potpuno ohlađeni, U protivnom glazura se može razliti, te neće zadržati svoju formu.
akos.ba