Plodovi proljeća: Kopriva čisti krv i sprečava infekcije
Poznata kao jedna od najzdravijih “divljih” proljetnih namirnica, kopriva je istovremeno i veoma cijenjena ljekovita biljka. Bogata hlorofilom, pomaže obnavljanje oštećenih ćelija. Zanimljivo je da njeni listovi sadrže pet puta više kalcijuma nego spanak i šest puta više vitamina C. Koristi se za pročišćavanje krvi, sprečavanje upala i podsticanje izbacivanja štetnih materija iz organizma, prenosi portal Novosti.
Naučna istraživanja pokazala su da je kopriva djelotvorna i kod proljećnih alergija. Ali, prije nego što počnu da koriste koprivin sirup, ekstrakt ili čaj, osobe sa alergijskim problemima trebalo bi da se konsultuju s ljekarom ili homeopatom. Zbog velike količine kalijuma djeluje i diuretski, pa se koristi kod liječenja upala mokraćnih puteva i sprečavanja nastanka kamena u bubregu.
Željeza u čaju od koprive doprinosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca, što olakšava organizmu snabdijevanje kiseonikom i zaštitu od anemije. Kao čistač krvi, korisna je za uklanjanje akni i bubuljica.
Preporučuje se i kod infekcija u ustima, afti ili upala desni, kao i za obnavljanje istrošene hrskavice.
Akos.ba