Zdravlje

Znamo da je bijeli luk jako zdrav, ali da li znate kako se pravilno priprema?

Bijeli luk je jedna od najmoćnijih biljaka na svijetu koja je u upotebi već hiljadama godina zahvaljujući svojim snažnim ljekovitim svojstvima U bijelom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidansa – spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost tjelesnih ćelija.  Bijeli lik sva svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica.

Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno djelovanje bijelog luka, trebali biste ga često i pravilno konzumirati, a portal Zadovoljna.hr donosi nekoliko savjeta:

1. Prije konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste potaknuli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.
2. Svaki dan trebali bismo pojesti najmanje tri češnja.
3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.
4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.

Mnogi izbjegavaju jesti bijeli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posljedica tvari koje sadrže sumpor i koje bijlom luku daju ljekovita svojstva.

Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije možete riješiti žvakanjem peršinovog lišća, zrna kahve ili komorača.

Akos.ba

Povezani članci