Sportske novosti

Historijski uspjeh bh tenisa: Bašić i Džumhur u drugom kolu Australian Opena

Bašić u prvoj rundi Australian Opena fantastičnom igrom srušio Haasea

[iframe width=”640″ height=”360″ src=”http://videochart.net/framevideo/3a789.3933214431065453159275dcf4df?width=640&height=360″ frameborder=”0″ allowfullscreen ]

U narodu vole reći “prvo, pa muško”. To se desilo bh. teniseru Mirzi Bašiću u njegovom debitantskom nastupu na Grand Slam turnirima. Favoriziranog Robina Haasea lavovskom borbom ispratio je sa 3:0 (7:6 /7:3/, 6:4, 6:4) u setovima u prvoj rundi Australian Opena.

Mirza Bašić je kao 137. teniser svijeta prvi put u svojoj karijeri osigurao svoje mjesto u glavnom žrijebu jednog od četiri Grand Slam turnira i to prvog u godini – Australian Opena. I odmah u prvoj rundi upisao je veliku pobjedu te razveselio naciju koja ne spava.

Naš teniser savladao je favorita u ovom meču 28-godišnjeg Robina Haasea iz Holandije koji je 64. igrač svijeta i koji je od 2010. godine redovni učesnik Grand Slam turnira. Ovo mu je bio peti uzastopni Australian Open i svaki put, kao i ovog puta, ispao je u prvoj rundi. No, ovog puta to je bilo iznenađenje. Blago nama.

U iscrpljujućem prvom setu 24-godišnji Bašić igrao je borbeno i srčano, ali uz sve to i pametno. Niko nije gubio servis, a veliku psihičku snagu naš teniser je pokazao pri rezultatu 5:5 kada je prilikom servisa imao deficit 40:0 u gameu. Spasio je čak tri brejk lopte, preokrenuo game, spasio servis, te poveo sa 6:5. Potom se ušlo u tie-brejk gdje Mirza biva bolji rezultatom 7:4 čime osvaja prvi set.

Oba igrača su i tokom drugog seta pokazala da veoma teško gube svoj servis i nekako se činilo da će set osvojiti onaj koji uspije napraviti prvi brejk. A to je uspjelo našem teniseru koji pravi brejk za 3:1 i do kraja seta je čuvao tu razliku što nije bilo nimalo lako. Kod vodstva 3:2 i Mirzine serve Haase je imao dvije brejk lopte, ali Mirza odlazi na 4:2. Slično je bilo i pri rezultatu 5:4 za Mirzu koji je servirao za set i nakon duge borbe uspijeva povesti sa 2:0 u setovima i otvoriti vrata ogromnog uspjeha.

Sjajnu igru Bašić je nastavio i u trećem setu. Pri rezultatu 1:1 napravio je brejk za 2:1, ali je onda prvi put ispustio i svoj servis. Međutim, to ga nije poljuljalo i uzvratio je novim brejkom za 3:2, a onda je i svoj servis okončao gameom za 4:2. Do kraja je uslijedio po jedan osvojeni game za oba igrača što je značilo i pobjeda za fenomenalnog Bašića.

U narednoj rundi Bašić čeka bolje iz okršaja Tomaša Berdycha i Yukija Bhambrija.

 

I Džumhur ide dalje: Edmund nije zaustavio pisanje bh. bajke na Australian Openu

U meču koji troši “desetke” litara znoja Damir Džumhur je nakon tri sata i 15 minuta rezultatom 3:2 (1:6, 7:6 /7:4/, 4:6, 6:3, 6:1) u setovima slavio protiv Kylea Edmunda i upotpunio bh. bajku koju piše zajedno sa Mirzom Bašićem.

Džumhur je prvi set odigrao veoma loše što govori i rezultat na kraju seta koji je glasio 6:1. Od svoja četiri servisa, naš teniser je samo jedan okončao osvojenim gameom, dok su preostala tri rezultirala brejkom Edmunda koji je svoje tri serve krunisao s tri osvojena gamea.

Onda je uslijedio izuzetno težak drugi set sa preokretima i nervozom. Naprije Džumhur pravi brejk i dolazi do vodstva od 2:0. Potom Britanac veže dva gamea uzimajući jedan Damirov servis. Naš teniser nije pokleknuo, te je uzvratio novim brejkom za 4:3 nakon duge razmjene udarca i srčanog slavlja zbog dobijenog gamea.

Tu se drama nije završila. Edmund ponovo pravi brejk za 4:4, a onda su oba tenisera uspješno krunisali servise čime su stigli do tie-brejka u kojem je naš teniser bio bolji sa 7:4, te tako izjednačuje u setovima na 1:1. Uslijedila je rasprava Džumhura i sutkinje što nije rijetkost za našeg tenisera koji time pokazuje svoju želju za pobjedom.

Džumhur gubi drugi servis u trećem setu i dopušta Edmundu vodstvo od 3:1 koje je Britanac bez većih problema čuvao do kraja seta i poveo sa ukupnih 2:1.

Nošen bh. publikom sa tribina naš teniser je u četvrti set ušao motiviran i pravljenjem brejka kod drugog Edmundovog servisa dolazi do prednosti od 3:1 koju svojim servisom povećava na 4:1. Do kraja seta Džumhur je čuvao razliku i izjednačio na 2:2 u setovima.

Sunčani dan i visoka temperatura u Australiji iščekivali su stresnu završnicu meča, a sa tribina malog terena čulo se “Hajmo Damire!”.

I poslušao je. Samo se mučio za vodstvo od 2:1, a onda je rutinski do kraja slavio sa 6:1 i nastavio bh. bajku. Mirza Bašić je ranije slavio protiv Haasea, a Džumhur protiv Edmunda, pa sada, nakon što je Bosna i Hercegovina prvi put u historiji imala dva tenisera u prvoj rundi nekog Grand Slama, sada imamo dvojicu i u drugoj rundi.

Džumhur u narednoj fazi igra protiv Davida Goffina iz Belgije.

klix.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button